• Mielipiteet
  • Toimituksen nostot

Pertti Salo: Etäyhteys ei toimi lastensuojelussa

Kirjoittajan mielestä hyvinvointialueilla on pysähtymisen paikka kaiken etätyöintoilun keskellä. Perinteinen lähikontakti tarvitaan, kun lapsen turvallisuudessa ja kotioloissa epäillään vakavia puutteita.

– Joensuussa nähtiin karmaiseva esimerkki siitä mitä seuraa, kun lastensuojelua toteutetaan etäyhteydellä, Pertti Salo kirjoittaa.

Kun 8-vuotias tyttö kuoli 2012 vastaavan väkivallan seurauksena, luvattiin lastensuojelun ongelmiin puuttua entistä paremmin. Nyt viimeistään olisi lupauksen lunastamisen paikka.

Hyvinvointialueen työntekijöitä patistetaan nyt työskentelemään etäyhteydellä sote-asioissa.

Muun muassa konsulttiyhtiö Savonia Partners on korostanut etätyön tekemistä työntekijöille ja virkamiehille ympäri Suomea. Kaiken intoilun keskellä olisi syytä pitää järki mukana tässäkin.

Digisovelluksilla ei voi korvata kaikkea.

Toivoa vain sopii ettei terveydenhoidossa tapahdu vakavia vahinkoja tämän etäyhteysintoilun vuoksi.

Joensuussa nähtiin karmaiseva esimerkki siitä mitä seuraa, kun lastensuojelua toteutetaan etäyhteydellä. 4-vuotias poika lepää nyt haudassa, äiti ja isäpuoli ovat vankilassa.

Kuolleen lapsen perheellä oli ollut lastensuojelun asiakkuus Joensuussa jo pidemmän aikaa. Lapsen äiti oli tiennyt isäpuolen käyttävän huumausaineita, ja siitä huolimatta jättänyt lapsen isäpuolen vastuulle.

Lastensuojelun työntekijä ei tavannut kertaakaan kyseistä lasta eikä ehtinyt vastaamaan päiväkodin viestiin, jossa ilmoitettiin lapsen tilanteesta. Tilanne oli jatkunut varsin pitkään.

Lastensuojelun avohuoltoon pitäisi ainakin Satakunnan hyvinvointialueen kotisivun mukaan kuulua mm:

  • tukihenkilö,
  • tukiperhe,
  • tehostettu perhetyö,
  • sosiaaliohjaus ja
  • perhekuntoutus

Ilmeisesti kaikki nämä oli laiminlyöty kyseisessä tapauksessa.

Toimimattomat järjestelmät aiheuttavat vaaratilanteita.

On kauheaa, että pieniä lapsia kuolee järkyttävän väkivallan seurauksena.

Kun takavuosina 8-vuotias tyttö kuoli vastaavan järjettömän väkivallan seurauksena, luvattiin lastensuojelun ongelmiin puuttua entistä paremmin. 

Silloin kaksi sosiaalityöntekijää tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomion mukaan sosiaalityöntekijät olivat laiminlyöneet lapsen kasvuolosuhteiden epäselvyyksien selvittämisen.

Molemmissa tapauksissa lapsia olisi pitänyt suojella omien vanhempiensa toiminnalta.

Sosiaali ja terveysministeriössä ollaan tumput suorana ja ihmetellään, että missä mennään ja ollaanko kartalla. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) toteaa lähinnä, että emme tunne asiaa.

Takavuosina eräässä lastensuojelulaitoksessa sanottiin, että tänne tullaan tekemään eikä oppimaan.

Olisiko nyt kaikilla lisäkoulutuksen paikka?

Perinteinen lähikontakti tarvitaan, kun lapsen turvallisuudessa ja kotioloissa epäillään vakavia puutteita. Lähikontakti pitää olla myös lääkärintarkastuksissa, joita niitäkin tarvitaan lastensuojelussa.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki