• Mielipiteet

Marianna Turunen: Miten terveyssosiaalityön saatavuus potilaille turvataan jatkossa?

Satakunnan hyvinvointialueella on käynnissä merkittävä sosiaalityön rakenteellinen uudistus.

Kirjoittaja kysyy, miten terveyssosiaalityön saatavuus potilaille turvataan jatkossa, ja miten huolehditaan terveyssosiaalityöntekijöiden työhyvinvoinnista ja jaksamisesta tässä isossa muutoksessa.

Terveyssosiaalityön tulevaisuudesta päätetään Satakunnan hyvinvointialueen aluehallituksen kokouksessa tiistaina 12. maaliskuuta.

Yt-neuvottelujen kautta kaikki terveyssosiaalityöntekijöiden toimet (26) ollaan lakkauttamassa ja tilalle perustetaan 13 uutta virkaa terveyssosiaalityöhön. 

Terveyssosiaalityöntekijöiden määrä siis puolittuu aiemmasta, mikäli esitys sellaisenaan hyväksytään. 

Terveyssosiaalityöntekijät tekevät sosiaalityötä terveydenhuollon ympäristöissä. Kyseessä on jo 100-vuotiset perinteet omaava työmuoto, joka vastaa hyvin pitkälti sitä, mitä koko sote-uudistuksella tavoitellaan;

ihminen tulee autetuksi moniammatillisesti ja kokonaisvaltaisesti siinä ympäristössä, jossa hänen tuen tarpeensa havaitaan.

Terveyssosiaalityöntekijät ovat sosiaalityön erityisasiantuntijoita, jotka tekevät tarpeen mukaan tiivistä yhteistyötä sosiaalihuollon sosiaalityöntekijöiden kanssa.

Työ on äärettömän tärkeää työtä, jonka arvon sote-kentän ammattilaiset tunnistavat, ja siksi terveyssosiaalityön muutokset ovat herättäneet huolta laajalti.

On ilmiselvää, että uusiin virkoihin valittavat 13 terveyssosiaalityöntekijää eivät voi hoitaa samaa työmäärää, jota aiemmin on ollut toteuttamassa kaksinkertainen määrä työntekijöitä. 

Iso kysymys onkin, miten terveyssosiaalityön saatavuus potilaille turvataan jatkossa, ja miten huolehditaan terveyssosiaalityöntekijöiden työhyvinvoinnista ja jaksamisesta tässä isossa muutoksessa. 

Marianna Turunen

Vasemmistoaktiivi

Pori