• Mielipiteet

Pertti Salo: Konsulttifirmat lypsävät Satakunnan hyvinvointialuetta

– Etäyhteyslääkäripalveluilla yritetään suurella rahalla korvata perinteisiä terveyskeskuksia, Pertti Salo kirjoittaa.

Seurauksista ei kovin paljoa välitetä ja toiminta on vähintään kyseenalaista, kun työntekijöitä nöyryytetään ja mitätöidään konsulttien toimesta.

– Rahaa palaa tehokkaasti, kun konsulttifirmat laskuttavat palveluistaan hyvinvointialueita.

Satakunnan hyvinvointialue kertoi aiemmin tällä viikolla selvittävänsä vakavia epäilyjä, jotka kohdistuvat konsulttiyhtiö Savoa Partnersin toimintaan.

Mediatietojen ja Ylen MOT-ohjelman mukaan ko. konsulttifirma on toiminut epäasiallisesti terveyspalvelujen konsultoinnissa työntekijöitä kohtaan.

Satakunnan hyvinvointialue on tehnyt kyseiseltä firmalta hankintaostoja 450 000 euron edestä ilman kirjallista sopimusta.

Terveyskeskusten lääkäreitä ja hoitajia on irtisanoutunut ympäri Suomen, koska yhtiö painosti etähoitoon.

Etähoidosta on toivottu ratkaisua terveyskeskusten pitkiin jonoihin.

Etähoitomallia ajanut ja ristiriitaisen maineen saanut konsulttiyhtiö Savoa Partners Oy on toiminut useilla paikkakunnilla ympäri Suomea. Konsulttipalveluja ovat ostaneet kunnat, kuntayhtymät ja hyvinvointialueet. Yhteistyö on keskeytetty ongelmien takia Keski-Pohjanmaalla, Kainuussa, Lapissa ja nyt myös Satakunnassa.

MOT:n haastattelema hoitohenkilöstö kertoi, että heitä on painostettu hoitamaan potilaat etänä oman ammattietiikkansa vastaisesti.

Samaan aikaan kun Savoa Partners ohjeistaa terveyskeskuksia siirtymään yhä enemmän etähoitoon, se myös myy niille etälääkäripalveluja.

Joillain alueilla laskutus etälääkäripalvelusta on ollut suurempi kuin konsultoinnista: esimerkiksi Keski-Uudellamaalla Savoalle maksettiin kaikkiaan 5,6 miljoonaa, josta konsultoinnin osuus oli alle puolitoista miljoonaa.

Lyttäämistä ja itkettämistä

Lääkärit ja hoitajat ovat luonnehtineet Savoan johtamismallia nöyryyttäväksi ja syyllistäväksi. Heidän mukaansa tavoitteisiin pääsemistä seurattiin päivittäin yhteisellä taululla ja ruodittiin julkisesti, kuka oli päässyt tavoitteisiin ja kuka ei.

Savoan konsultoinnista on tehty sopimuksia eri puolilla Suomea vähintään 3,5 miljoonan euron edestä. Kokonaissummia on ollut vaikea selvittää soteuudistuksen vuoksi.

Kokkolassa yhteistyö Savoan kanssa päättyi jo vuonna 2020, koska työntekijät kokivat, että ”heidän ammattitaitonsa lytättiin maanrakoon”.

Esimerkiksi Järvenpäässä terveyskeskuksen henkilökuntaa oli ohjeistettu hoitamaan ensin sähköisesti ja puhelimitse yhteyttä ottavat potilaat ja vasta viimeisenä terveyskeskukseen paikalle tulleet.

Järvenpään terveyskeskuksessa toimineet konsultit vedettiin pois noin vuoden jälkeen, kun henkilöstön ja konsulttien välit olivat tulehtuneet pahasti.

Useat lähteet ovat kertoneet MOT:lle, että ilmapiiri oli niin huono, että työpaikalla itkettiin lähes päivittäin.

Järvenpäässä työskennellyt hoitaja kertoo, että hoitajien päätöksentekoa ja tutkimusten määräämistä kyseenalaistettiin alituisesti. Lääkärin mukaan Savoa antoi myös palaverissa ohjeita, miten hengenahdistusta hoidetaan etänä.

Konsulttiyhtiö Savoa Partnersin hankkeita on kariutunut eri puolilla Suomea.

Lääkärit ja hoitajat ovat kokeneet, että konsultit painostivat heitä hoitamaan potilaat etänä vastoin omaa ammattietiikkaansa. Konsulttiyhtiö kiistää puuttuneensa hoitopäätöksiin.

Keski-Uudellamaalla alueen potilasasiamiehet ottivat yhteyttä valvovaan viranomaiseen.

Potilasasiamiesten mukaan asiakkaat eivät saaneet yhteyttä terveyskeskuksiin, mistä oli seurannut erittäin vakavia, jopa henkeä uhkaavia tilanteita. Aluehallintovirasto antoi kuntayhtymälle huomautuksen asiasta.

Kokkolassa ja Kainuussa puolestaan aluehallintovirasto sai hoitohenkilökunnalta ilmoituksen, että Savoan konsulttien mukaan Käypä hoito -suosituksia ei tarvitsisi noudattaa. Käypä hoito -suositukset ovat tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia.

Satakunnassakin herättiin

Satakunnan hyvinvointialue kertoi aiemmin tällä viikolla selvittävänsä vakavia epäilyjä, jotka kohdistuvat konsulttiyhtiö Savoa Partnersin toimintaan.

Satakunnan hyvinvointialue on ollut viimeisin paikka, jossa Savoa Partners on toiminut. Nyt hyvinvointialue kuitenkin päätti keskeyttää yhteistyön konsultoinnin osalta. Syynä ovat vakavat epäilyt.

Satakunnassa työskentelevät terveydenhuollon ammattilaiset kertovat, että konsultit ovat kuunnelleet terveyskeskusten potilaiden ja hoitajien välisiä puheluita. Konsultit ovat myös nähneet potilastietoja.

Ammattilaisia on pyydetty näyttämään Teams-etäyhteyden välityksellä potilastietoja konsultille. Eräs hoitaja kertoo huomanneensa, että konsultit ovat käyneet läpi potilaiden tietoja myös selvittääkseen, millaiseen uuden toimintamallin mukaiseen hoitotiimiin potilas kuuluisi.

Hyvinvointialue on ilmoittanut mahdollisista tietosuojapoikkeamista tietosuojavaltuutetulle. Lain mukaan potilastietoja saa katsoa vain henkilö, jolla on hoitosuhde potilaaseen.

Satakunnassa työntekijöitä oli irtisanoutunut ja jotkut työntekijät olivat yrittäneet puuttua konsulttiyhtiön toimintaan hakemalla oikaisua tuoreimpaan hankintapäätökseen ja ottamalla yhteyttä eri viranomaisiin.

Siinä sitä on Valviralla ja Avilla ihmettelemistä. Oi aikoja, oi tapoja!

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki