• Mielipiteet

Jukka Heinonen: Periaatteet murentavat Satakunnan pelastustoimea

– Hämmästyttää pelastuslaitoksen johtoportaan jatkuva tarve ja halu asukkaiden turvallisuuteen liittyvien pelastuksen toimintojen ja operatiivisen henkilökunnan alasajoon, porilainen Jukka Heinonen kirjoittaa.

Hän siteeraa Satakunnan hyvinvointialueen strategiaa, johon on kirjattu yleviä tavoitteita.

”Satavarmaa hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta lähellä ihmistä”, näin kertoo hyvinvointialueen strategia vuosille 2023–2025 ja jatkuu

Satakunnan pelastuslaitos taas kertoo tekevänsä työtä maakunnan asukkaiden, yritysten sekä kaikkien täällä vierailevien turvallisuuden puolesta. Jotain on näistä kauniisti kerrotuista periaatteista kaiketi unohtunut matkan varrella pelastuslaitoksen ja hyvinvointialueen ylimpien virkamiesten toiminnassa.

Satakunnan hyvinvointialueen ja Satakunnan pelastuslaitoksen ylin virkamiesjohto esitti 13.2.2024 hyvinvointialueen hallitukselle valitusluvan hakemista korkeimmalta hallinto-oikeudelta Turun hallinto-oikeuden päätökseen. Aluehallitus päätti antaa lausunnon korkeimmalle hallinto-oikeudelle valitusluvan saamiseksi.

Hallinto-oikeuden päätöksessä Satakunnan pelastuslaitos velvoitettiin noudattamaan aluehallintoviranomaisen määräystä, jossa kiireellisissä A ja B luokan tehtävissä on hälytettävä pelastusryhmä 1+3. Määräys koski Meri-Porin, Ulvilan, Huittisten, Kankaanpään ja Harjavallan vakinaisia paloasemia.

Valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen tarkoittaaa, että hyvinvointialueen korkein virkamiesjohto ei halua

  • ylläpitää nykyistä turvallisuutta asukkaille,
  • nopean ja riittävän avun saamista hätätilanteessa, puhumattakaan
  • huolehtia pelastustyöntekijöiden työturvallisuudesta.

Käytännössä tämä tarkoittaa pelastuksen ylimmän johdon toiveesta ja halusta palauttaa aluehallintoviranomaisen määräyksen mukaisesti tehdyt korjaukset takaisin entiseen alimiehitykseen.

Hämmästyttää pelastuslaitoksen johtoportaan jatkuva tarve ja halu asukkaiden turvallisuuteen liittyvien pelastuksen toimintojen ja operatiivisen henkilökunnan alasajoon.

Vastuullista uudistamistako? Kysymys on periaatteista, kertoo pelastusjohtaja Ylen artikkelissa. Kysymys siis periaatteista, ei halusta toimia pelastusalan arvojen mukaisesti.  

Huoneistopalosta tai onnettomuudesta pelastetulle työikäiselle ihmiselle ei tiettävästi ole määritelty rahallista arvoa.

Hyvinvointialueelle pelastettu ihminen vaikuttaa hoitokuluperusteisena menoeränä hyvinvointialueen rahoituksessa.

Huoneistopalossa tai onnettomuudessa menehtyneelle työikäiselle ihmiselle sen sijaan yhteiskunnassamme on laskettu hinta, mutta sillä ei hyvinvointialueen budjettiin ole vaikutusta.

Tämäntyyppiset toimet, pelkän periaatteen vuoksi, murentavat Satakunnan pelastustoimen luotettavuutta. Samalla ne murentavat myös ammattipelastajien kuin myös vapaaehtoisten palokuntalaistenkin sisäistämiä arvoja pelastusalan eettisistä periaatteista.

Jukka Heinonen (vas.)

Pori

Turvallisuus- ja varautuminen lautakunnan jäsen Satakunnan hyvinvointialueeella

Aluevaltuuston varajäsen

Arkistokuvassa Jukka Heinonen puhuu Koitossa joulukuussa 2023.

EDIT 13.2.2024 klo 16.40 päivitetty aluehallituksen ratkaisu HVA:n tiedotteen perusteella.