• Mielipiteet

Anna Mäkipää: Sorakatujen asfaltoinnista rahat pyöräilyyn

Vasemmistoliiton puoluesihteeri, turkulainen kaupunginvaltuutettu Anna Mäkipää ehdottaa valtuustoaloitteessaan, että Turun kaupunki luopuu sorakatujen asfaltoinnista ja siitä vapautuva rahoitus kohdennetaan pyöräteiden rakentamiseen.

Satakunnan vasemmiston kuntapäättäjien kannattaa lukea tämä aloite sillä silmällä, koska pyöräily on tärkeä liikkumismuoto koko maakunnassa, varsinkin pyöräilykaupunkeina tunnetuissa Porissa ja Raumalla.

Anna Mäkipää jätti valtuustoaloitteen maanantaina 12. helmikuuta Turun kaupunginvaltuuston kokouksessa.

– Pyöräily lisää kaupunkilaisten viihtyvyyttä, parantaa terveyttä ja on sitä paitsi verrattain edullinen tapa kehittää kaupunkia, kertoo Anna Mäkipää.

Helmikuun alkupuolella uutisoitiin laajasti, että ilmaston lämpötilan nousu ylitti viime vuonna kriittisenä pidetyn 1,5 asteen rajan. Tutkijoiden mukaan se aiheuttaa vakavia vaikutuksia koko ihmiskunnalle.

– Sen vuoksi on tärkeää, että myös Turku toimii ripeästi ja päättäväisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Turun kaupungin ilmastosuunnitelman mukaan Turku on hiilineutraali kaupunkialue vuoteen 2029 mennessä. Turku on linjannut pormestariohjelmassaan tavoittelevansa muutosta kulkutapajakaumaan toteuttamalla pyöräteitä, lisäämällä kävelyn houkuttelevuutta ja aloittamalla runkobussijärjestelmän toteutuksen.

Keskustelu hiekkateiden päällystämisestä on käynyt vilkkaana esimerkiksi Martin, Raunistulan ja Pajamäen puutalovaltaisilla alueilla.

– Monien mielestä asfaltointi vähentää asumisviihtyvyyttä ja virkistysarvoa sekä heikentää alueen historiallisia arvoja. On tärkeää, että turkulaisten näkökulmat näkyvät kaupungin kehittämisessä”, Anna Mäkipää avaa.

Pyöräilyn lisäämisellä on monia positiivisia vaikutuksia:

  • lähes päästöttömänä kulkumuotona se on osaltaan yksi tapa hillitä ilmastonmuutosta.
  • Pyöräilyn lisääminen on keino torjua liikkumattomuutta.
  • Pyöräilyn lisääminen vähentää liikenneruuhkia ja lisää katujen viihtyisyyttä.
  • Lisäksi pyöräilyn olosuhteiden kehittäminen on verrattain edullista.

Anna Mäkipää

kaupunginvaltuutettu

Turku

. – Pyöräily lisää kaupunkilaisten viihtyvyyttä, parantaa terveyttä ja on sitä paitsi verrattain edullinen tapa kehittää kaupunkia, kertoo Anna Mäkipää. Arkistokuva on Huittisista tammikuussa.