• Mielipiteet

Tuula Javanainen: Nytkö sitten vain odotetaan?

Vasemmisto on ennen taistellut lähipalvelujen puolesta. Entä nyt? kysyy kokemäkeläinen kirjoittaja.

– Olen seurannut Satakunnan hyvinvointialueen suunnitelmia palvelujemme alasajosta, tai siis sietorajamme ylittävistä palvelujemme etäännyttämissuunnitelmista.

– Olen myös seurannut aluevaltuutettujen puheenvuoroja ja äänestyksiä asiasta, ja olen ylettömän pettynyt ja vihainen. Erityisen pettynyt olen vasemmistolaisten valtuutettujen hiljaiselosta.

Tähän aatteeseen on aina kuulunut ihmisten palveluista taisteleminen, ja nimenomaan lähipalveluista.

Mutta ei ole heidän puheenvuorojaan ja ehdotuksiaan pöytäkirjoista luettavissa.

Kokemäen marraskuun valtuustossakaan ei kuulunut yhtään vasemmistolaista puheenvuoroa Kokemäen palvelujen alasajouhkaan liittyen. Tästä muut puolueet käyttivät tunnin ajan runsaasti puheenvuoroja.

Keskustan ehdotus aluevaltuustossa jokaisen kunnan palvelupisteiden puolesta sai vasemmistolaisilta pelkästään arvostelua; sanottiin, että keskustalaiset eivät tarkoita sitä mitä esittivät. Jos keskustan ehdotus ei kelvannut, olisin odottanut vasemmistolaisilta vastaavaa ehdotusta, laajempana ja konkreettisempana.

Nytkö sitten vain odotetaan, että palvelupisteiden lopetukset nuijitaan pöytään.

Kuulemani yksittäisten vasemmistolaisten henkilöiden puheet ovat keskittyneet neuvolatoiminnan ja nuorten palvelujen tärkeyteen, sekä yhden vanhusten palvelupisteen säilyttämiseen. Kannatan, mutta niistäkin täytyy tehdä konkreettisia ehdotuksia ja taistella niistä.

Ihan yhtä tärkeää ovat perusterveyden palvelut mahdollisimman lähellä asukkaita. Ovatko aluevaltuutetut ja aluehallituksen jäsenet liian nuoria, terveitä ja hyvillä autoilla varustettuja ymmärtääkseen tämän?

Satakunnassa on tuhansittain ikäihmisiä kaukana keskustaajamista.

Kaikilla ei ole ajokorttia tai autoa. Autolla ajokin maksaa ja huonoilla teillä ajaminen vie voimia. Polttoaineiden lisäkulutuksella uhataan luontomme jo nyt vaakalaudalla olevaa olemassaoloa. Ikäihmiset tarvitsevat myös näiden lähipalvelujen puolustajia.

Puolustustaisteluun tulee lisätä taistelu hallituksen rahanjakopolitiikkaa vastaan, ja tuoda julki nykyhallituksen toimet hyvinvointialueiden rahojen pihtaamisessa. Joillakin hyvinvointialueilla tuosta onkin jo tehty tiukka vaade valtiolle.

Suomen hallituksen rooli täytyy nostaa pöydälle.

Perussuomalaiset aluevaltuutetut jakoivat joka kotiin esitteen, jossa ovat kuvansa kera olevinaan niin lähipalvelujen puolella. Se on täyttä huijausta, kun heidän oma puheenjohtajansa valtiovarainministerinä kieltäytyy rahoittamasta niitä.

Miettiä pitää myös sodan uhkaa. Nykyisessä epävarmassa turvallisuustilanteessa on täyttä hulluutta keskittää sote-palvelut muutamaan harvaan paikkaan. Uutisista näemme päivittäin, miten sodassa tuhotaan häikäilemättä sairaaloita ja vastaavia. Suomen huomisesta emme voi olla tässäkään suhteessa varmoja.

Pidetään siis palvelut hajautettuina siellä missä ihmisetkin ovat!

Olen myös huolissani vasemmiston kannatuksesta. Jos emme näy ja kuulu kokouksissa, niin kuka meitä tietää tai haluaa äänestää.

Tuula Javanainen

Kokemäki