• Mielipiteet
  • Toimituksen nostot

Pertti Salo: Presidentinvaaleissa luvassa yllättäviä käänteitä

Li Andersson teki presidentinvaalin 1. kierroksella hyvän vaalikampanjan Satakunnassa ja koko Suomessa.

Kannatusta kertyi lähes 5 prosenttia eli yli 158 000 äänestäjää halusi hänestä tasavallan presidentin.

Vasemmistoliitto sai hänen kauttaan hyvin esille poliittista linjaansa television vaalitenteissä ja vaalitilaisuuksissa.

Kampanjassaan Li Andersson ilmaisi hyvin mielipiteensä Suomen tuoreesta Nato-jäsenyydestä ja turvallisuuttamme uhkaavasta ilmastokriisistä ja myös sisäpolitiikasta, kuten nykyisen hallituksen leikkauspolitiikasta.

Ihmisoikeuksien edistäminen ja Suomen toiminta aktiivisena rauhanvälittäjänä maailmalla olivat tärkeitä teemoja.

Erityisesti suurissa kaupungeissa Li Anderssonin kannatus oli varsin hyvä. Osuus äänistä Turussa oli 9,1 prosenttia, Helsingissä 8,8 prosenttia ja Tampereella 7,8 prosenttia.

Muiden puolueiden osalta voi todeta, että demarien Jutta Urpilainen lähti varsin myöhään liikkeelle eikä demarien kampanja päässyt kunnolla vauhtiin ja se näkyi vaisuna tuloksena (4,3 prosenttia). Demarit olivat koko kampanjan ajan varsin näkymättömiä Satakunnassa.

Mietinnän paikka poliittisille puolueilla Satakunnassa on erityisesti se, että perussuomalaisten Jussi Halla-aho oli ykkönen kymmenessä kunnassa: Kankaanpäässä, Merikarvialla, Pomarkussa, Eurassa ja Huittisissa, Jämijärvellä, Karviassa, Kokemäellä, Nakkilassa ja Ulvilassa.

Porissa Halla-aho kiilasi kakkoseksi Alexander Stubbin ja Pekka Haaviston väliin. Tämän tulisi herättää erityisesti demarit ja keskustan pohtimaan, että missä mennään.

Keskustan Olli Rehn oli ykkönen Eurajoella, Luvialla, Siikaisissa ja Säkylässä, jotka ovat keskustan vahvaa kannatusaluetta. Muualla Satakunnassa Rehn menestyi heikosti.

Harjavallassa Pekka Haavisto oli yllättäen ykkönen. Se antaa aihetta miettiä alueen poliittista tilannetta.

Presidentinvaalien toinen kierros alkoi miltei välittömästi, kun ensimmäisen kierroksen tulokset saatiin. Vaali-illan kiitospuheissa määriteltiin jo askelmerkit kisan loppusuoraa varten.

Alexander Stubbilla on vahva taustarahoitus, kun taas Pekka Haavisto joutuu kaapimaan rahoitusta monesta eri lähteestä.

Kodittomia ääniä on paljon jaossa. Varsinkin vasemmistopuolueiden äänestäjillä on nyt mielenkiintoinen tilanne, että kummalle ehdokkaalle annetaan ääni ja millä perusteilla.

Pekka Haaviston vahvuutena on vankka kokemus ulkopolitiikasta. Alexander Stubb on enemmän akateemisten piirien suosikki.

Vaikka Alexander Stubb ei ole mikään rauhankyyhky eikä köyhän ystävä, niin yllättäen vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen ilmoitti tukevansa Stubbia. Se osoittaa kuinka kimurantti tilanne on 2. kierroksella.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki

LÄHTEET: 

Oikeusministeriön tulospalvelu ja Yle Uutiset.