• Mielipiteet

Pertti Salo: Kapina apatiaa vastaan hyvinvointialueella

– Vaikka pakkanen paukkuu ja maailmantilanne elää, silti on tarpeellista tarkkailla oman alueen hallintoa.

Kirjoittaja kehottaa valppauteen päätöksenteon ja sen valmistelun seurannassa.

– Satakunnan hyvinvointialueella tehdään nyt päätöksiä, jotka vaikuttavat vuosikymmeniä tästä eteenpäin. Siksi on tarpeellista tarkkailla oman alueen hallintoa.

Hyvinvointialueen alkutaipaleella on ajettu ns. sammutetuin valoin. Siitä ei ole ollut hyviä seurauksia ja siksi nyt olisi saatava rotia tiedottamiseen.

Aluehallituksen päätöksistä tulee vain niukasti tietoa ja aluevaltuuston kokouksia täytyy seurata todella aktiivisesti, jos haluaa tietää, mitä siellä päätetään.

Palveluverkkoasiassa tarvittiin kovaa kritiikkiä ja yhteydenottoja kuntien ja monien henkilöiden välillä ja lähetystöjä kunnanvirastoon, jotta asiaan saatiin edes hieman selvyyttä.

Muutamat henkilöt ovatkin jo pyytäneet vasemmistoliiton aluevaltuutetuilta kannanottoa asioihin kuten erityisesti Kokemäen terveysaseman kohtaloon.

Mediatietojen mukaan (SK 18.12.2023) Kokemäen terveysasema suljetaan joulun välipäivien lisäksi ainakin tammikuuksi. Terveysasemalla työskentelevät pelkäävät sulun vaikutuksia potilaisiin, sillä Kokemäen terveysaseman sulku ei välttämättä lopu ilmoitetusti. Se voi olla terveysaseman kohtalon hetki.

Ilmoitus sulusta annettiin lääkärivastaanoton työntekijöille maanantaina 18. joulukuuta. ”Meille kerrottiin syyksi lääkäripula”, Kokemäen terveysasemalla työskentelevä sairaanhoitaja Anitta Kröger kertoo SK:lle.

”Kokemäen terveysasema on ollut hoitajavetoinen jo pitkään. Hyvä kun yhtenä päivänä viikossa on lääkäri paikalla”, lähihoitaja, sairaanhoitajaksi pian valmistuva Essi Rantanen ihmettelee.

Hoitajien mukaan tähänkin mennessä on konsultoitu puhelimitse lääkäriä ja lähetetty hänelle tarpeen mukaan jopa valokuvia.

Kokemäen terveysaseman lääkärivastaanotto on suljettu 27.12.2023–31.1.2024.

Hoitajia kollegoineen huolestuttaa Kokemäen terveysaseman vakiokäyttäjien puolesta. He ovat pääasiassa vähävaraisia vanhuksia, sosiaalisesti heikosti pärjääviä tai päihdeongelmaisia, joilla ei ole varaa tai keinoja lähteä Harjavaltaan asti päivittäiseen haavahoitoon tai muuhun sinänsä yksinkertaiseen toimenpiteeseen.

”Runsaassa kuukaudessa jää paljon potilaita hoitamatta, kun he eivät pääse lähtemään kauemmas. Maksaa paljon korjata hoitamattomuuden jäljet.”

Sairaanhoitaja Anitta Kröger Satakunnan Kansan haastattelussa.

Hoitajien mukaan Kokemäeltä Harjavaltaan ei pääse julkisilla yhteyksillä ja Kela-taksiin menee noin 50 euroa edestakaisin, mikä tietää useille liian kovaa omavastuulaskua yhdessä kuussa.

Lääkärivastaanoton kanssa samoissa tiloissa toimii myös

  • laboratorio,
  • psykiatrinen sairaanhoitaja,
  • korvaushoito ja
  • jalkahoitaja.

Henkilökuntaan kuuluvat myös hoitotarvikejakelu ja laitoshuoltajat. Neuvola ja hammashoito ovat omissa tiloissaan. Hoitajista osittainen sulku vasta kummallista olisikin, sillä taloon saattaisi jäädä tällöin yksittäisiä työntekijöitä.

”Ei terveysasemalla voi olla yksin töissä”, Anitta Kröger sanoo.

Säästöistä tässä ei voi olla kyse, hoitajat sanovat. Hoitajien palkka juoksee, samoin tilavuokrat. Lisäksi maksetaan henkilökunnalle matkakorvausta Harjavaltaan.

Säästöjä tästä ei tosiaan kerry. Eikä tämä liity palveluverkkoselvitykseen.

Jos hyvinvointialueen aikeet säilyvät, joutuvat kokemäkeläiset kuitenkin jatkossa menemään Harjavaltaan tai Huittisiin.

Aluehallituksella on seuraava kokous 16. tammikuuta, joten siellä tehtäviä esityksiä ja päätöksiä pitää seurata.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki

LÄHTEET:

https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000010068331.html

EDIT: 3.1.2024 klo 14.13 Lisätty toinen linkki hyvinvointialueen tiedotteeseen.