• Mielipiteet

Juho Solala: ”On turha taktikoimalla alkaa tekemään galluptuloksia todeksi”

Äänestäjien puolueuskollisuus ei ole entisensä. Kirjoittaja on huolissaan siitä, että äänioikeutetut tekevät kompromisseja jo vaalien ensimmäisellä kierroksella äänestäessään.

– Pelko on, että kansalaiset valitsevat toiselle kierrokselle kaksi ”realistista” ehdokasta, joista kummallakaan ei ole näkemystä Suomen ulkopolitiikan hoitamiseen mutkistuvassa maailmantilanteessa.

– Presidentinvaalien tullen moni joutuu jälleen harkitsemaan äänestääkö sitä, jonka aidosti uskoisi olevan paras presidentti, vai sitä, jolla on gallupien mukaan mahdollisuuksia ja joka korkealla äänisaalillaan pelaa epämieluisan ehdokkaan pois pelistä. Viimeksi mainittua taktista äänestämistä tapahtuu joka vaaleissa ja joskus se voi olla järkevääkin, mutta ei aina.

Viime eduskuntavaaleissa nähtiin vasemmistopuolueiden kannalta katastrofaalinen esimerkki siitä, mihin se voi pahimmillaan johtaa. Moni vasemmistoliiton kannattaja antoi äänensä SDP:lle, jonka mahdollisen vaalivoiton ja sitä seuraavan pääministeripuolueaseman turvin torpattaisiin oikeistohallitus.

Kävi kuitenkin niin, että suhteellisen vaalitavan johdosta suuri määrä vasemmiston äänistä meni hilkulle jääneiden paikkojen myötä ei kenellekään. Vasemmistoliitto menetti useita paikkoja, vaikka saatujen äänien määrä laski vain hieman.

Osaltaan taktikointi aiheutti nykyisen tilanteen, jossa oikeistopuolueiden oli mahdollista muodostaa hallitus keskenään.

Nyt presidentinvaaleissa, kun erot ehdokkaiden kannatuksessa eivät ole valtavia, on turha taktikoimalla alkaa tekemään galluptuloksia todeksi.

Siitä ei juurikaan ole pelkoa, että kukaan menisi läpi ensimmäisellä kierroksella. Sen sijaan suurempi pelko on, että kansalaiset valitsevat toiselle kierrokselle kaksi ”realistista” ehdokasta, joista kummallakaan ei ole näkemystä Suomen ulkopolitiikan hoitamiseen mutkistuvassa maailmantilanteessa.

Laajemmin ajateltuna juurikin jatkuva pienemmän pahan valitseminen on myös osaltaan maailmaa tähän jamaan ajanut.

Politiikka on kompromisseja edellisen päälle. On turha odottaa kummoista lopputulosta, jos ensimmäiset kompromissit on tehty jo ennen vaalien ensimmäisen kierroksen alkua.

Juho Solala

Pori

Mielipidekirjoitus on julkaistu myös Porin vasemmistoliiton kotisivulla 13.1.2024.