• Mielipiteet

Pertti Salo: Palveluverkkosuunnitelma vaatii seurantaa

Aluevaltuusto hyväksyi Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelman korjatun version kokouksessaan 11.12.2023.

– Keskustapuolue olisi halunnut vielä lisää muutoksia korjattuun suunnitelmaan, mutta se olisi jumiuttanut asian käsittelyä ja aiheuttanut mahdollisesti riskin koko suunnitelman toteuttamisesta, Pertti Salo kirjoittaa.

– Maratonkokous, jossa talousarviota ja palveluverkkosuunnitelmaa käsitteltiin, kesti lähes viisi tuntia.

Uudessa palveluverkkosuunnitelmassa olisi mahdollista säilyttää sotetoimipisteet myös Eurajoella, Säkylässä, Nakkilassa ja Kokemäellä sekä saada mahdollisuus kuntien kuulemiseen lain edellyttämällä tavalla ja tarkempia laskelmia kustannuksista.

Kunnat ovat antaneet hyvin kriittistä palautetta alkuperäisen palveluverkkosuunnitelman valmistelusta ja terveysasemien karsimisesta. Nyt asia on nähdäkseni huomioitu kovan väännön kautta.

Satakunnan hyvinvointialueen suuret investointihankkeet Raumalle ja Poriin saivat aluevaltuuston kokouksessa kritiikkiä.

Soteuudistuksen alkuperäinen tavoite oli terveydenhoidon peruspalvelujen parantaminen, mutta nyt painotetaan hieman kyseenalaisesti erikoissairaanhoitoa.

Rauman aluesairaalan remontin suunnittelu ja Porin kuuma sairaala -hanke puhuttivat aluevaltuutettuja. Niiden todelliset kustannukset ovat edelleen hämärän peitossa.

Palveluverkkosuunnitelmassa ei tehdä päätöksiä esimerkiksi terveysasemien alasajosta, vaan käytännön päätökset verkosta tuodaan myöhemmin erikseen aluevaltuustoon, joka on lain edellyttämä toimintatapa eli aluevaltuusto päättää keskeisistä asioista.

Aluevaltuusto sai päätösvallan muutosten hyväksymiseen. Palveluverkkosuunnitelma tulee siis vielä päätöksentekoon hyväksytyn hallintosäännön muutoksen mukaisesti.

Nyt on tärkeää seurata miten suunnitelman toteutus etenee. Siksi olisi tärkeää saada säännöllisesti tietoa asian etenemisestä vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmältä eli toivomus on tiedottamisen lisäämisestä tässä asiassa.

Näin ollen toivon ja odotan, että suunnittelun etenemisestä saadaan jatkossa ajantasaista tietoa, jotta asiaan voi ottaa kantaa tarpeen mukaan.

Tavoite on, että peruspalveluja kehitetään ja vahvistetaan, ei heikennetä.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki