• Mielipiteet

Pertti Salo: EK:lla on kovat piipussa

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on nyt suuren rahan ja kokoomuksen värisuoran tuella pistänyt kovat piippuun. Kirjoittajan mukaan se on nyt vahvasti törmäyskurssilla ay-liikkeen kanssa.

EK:n Jyri Häkämiehen mukaan työmarkkinamallia pitää Suomessa kehittää vientivetoisen palkkamallin pohjalta.

– Tuemme yksimielisesti EK:ssa vientivetoista palkkamallia, Jyri Häkämies sanoo.

Ay-liikkeestä on kuulunut kovaa kritiikkiä muun muassa siitä, että vientimalli sementoi palkkaeroja esimerkiksi naisvaltaisten julkisen sektorin alojen osalta.

EK perustelee uudistusta Ruotsin mallilla. Li Andersson on todennut, että EK:n uudistusmalli ei ole edes pohjoismaista mallia nähnytkään. Mitään diskuteeramista ei ole näkyvissä.

Oma kysymys on, miten vientivetoisen työmarkkinamallin muutokset niveltyvät arkeen. Esimerkiksi kuntien ja hyvinvointialueiden palkkaohjelma jatkuu vuoteen 2027 asti.

Hallitus sekaantuu EK:n taustatukena työmarkkinoiden asioihin varsin rajulla tavalla erityisesti kokoomuksen ja perussuomalaisten taustatuella.

– Nyt vanhat pelisäännöt heitetään nurkkaan ja lähdetään eduskunnan kautta viemään yksipuolisesti sellaisia uudistuksia, joista on perinteisesti keskusteltu yhdessä, sanoo SAK:n Katja Syvärinen.

– Hallitusta ei näytä kiinnostavan se, että heikompaa sattuu.

SAK:n Katja Syvärinen.

– Jos vaikutusarviot haluttaisiin katsoa kunnolla ja oltaisiin valmiita muuttamaan esityksiä ja perumaan epäoikeudenmukaisia leikkauksia, se olisi viisautta, Katja Syvärinen sanoo.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja varapuheenjohtaja Katja Syvärinen kertovat KU:lle, että uusien työtaistelutoimien tarkoituksena on saada hallitus neuvottelemaan työntekijöiden edustajien kanssa.

– Tavoitteemme on se, että saisimme aikaan aidon neuvotteluyhteyden hallituksen kanssa, jotta voisimme tasapainoisesti käydä työelämän uudistuksia ja sosiaaliturvakokonaisuutta läpi, hän linjaa.

Jarkko Eloranta sanoo, että ay-liikkeen ja hallituksen välillä ei tällä hetkellä ole kovinkaan toimivaa keskusteluyhteyttä.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki