• Uutiset

Puoluevaltuusto koolla Helsingissä

Seuraa Pikkuparlamentin tunnelmia Vasemmistoliiton YouTube-kanavan kautta.
Puoluevaltuuston kuulumisia myöhemmin lisää Vasenvoimassa.

Lauantain avauspuheenvuorossa Katri Kapanen, puoluevaltuuston varapuheenjohtaja, puhui koskettavasti lastensuojelusta ja lasten oikeuksista.

–Suomessa valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä vieraillut skotlantilaiset lastenoikeusjärjestön johtaja Juliet Harris sanoo, että lasten köyhyys on aina aikuisten poliittinen valinta.

Aika moni muukin kokouksessa kuultu puhe koski lasten, nuorten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien vajoamista köyhyyteen nykyhallituksen leikkausten takia. Toinen suosittu aihe oli opiskelijoiden valtausliike, joka on levinnyt yliopistoista lukioihin, ammattikorkeakouluihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Puheenjohtaja Li Anderssonin odotettu puheenvuoro, ajankohtainen poliittinen katsaus, piti sisällään elementtejä, mistä vahva oppositiopolitiikka on tehty. Hän käsitteli myös ay-liikkeen tilannetta:

– Hallitus pelaa kovalla riskillä, kun se hakee näin avointa konfliktia suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen kanssa, jonka toiminta on ollut vielä viime vuosikymmeninä erittäin maltillista. Ei ole kenenkään etu, jos hallitus omalla toiminnallaan ajaa työmarkkinat kaaokseen ja Suomen viennin pysähdyksiin.

Li Anderson totesi, että toistaiseksi lakko-oikeus on vielä voimassa ja jossa sitä tarpeen mukaan käytetään. 

– Jos hallitus vie eteenpäin esityksensä lakko-oikeuden rajoittamisesta, on vastuu työrauhan vaarantumisesta vain ja ainoastaan Orpon hallituksen, hän sanoi.

(juttu jatkuu videoklipin jälkeen)

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo puhui ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä molempiin olennaisena kuuluvasta rauhasta. Hänen mielestään nyt todella tarvitaan rauhan rakentamista:

– Suomen on esimerkiksi Norjan tavoin vastustettava Gazan epäinhimillistä saartoa, sekä toimitettava ruokaa, lääkkeitä, vettä ja muuta apua Gazan humanitaarisen kriisin keskellä eläville siviileille. Meidän on oltava aina ja johdonmukaisesti ihmisoikeuksien puolella, eikä sorruttava monien muiden tavoin mustavalkoisiin puolten valintoihin. Rauha on ainoa mahdollisuus.

Kokouksen yleiskeskustelussa kuultiin useita hyviä puheenvuoroja. Teresa Kvick kysyi, haluaako hallitus lisää työkyvyttömyyttä ja lapsiperheköyhyyttä.

– Minä en sitä halua: siksipä minulla on painava syy vastustaa työtä tekeviin ja kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin kohdistuvia heikennyksiä, joita hallitus parhaillaan kaavailee ja joita se on vauhdilla toteuttamassa vastustuksesta, mielenilmaisuista ja yhteiskuntamme useilta tahoilta tulleista varoituksista piittaamatta.

Maarit Koivisto puhui metsäluonnon puolesta ja ehdotti Suomen metsien valtiollistamista:

– Yksityisomistus on johtanut metsiemme riistoviljelyyn, jossa niiden ihmisten ääni, joiden elinympäristö metsä itseasiassa on, hiljennetään.

Hän ehdotti, että metsien käyttöä tulisi koordinoida kokonaisuutena yhdestä paikasta, hakkuupäätöksistä tulisi tehdä valituskelpoisia viranomaispäätöksiä ja puiden, kuten muidenkin luonnonvarojen, käytöstä tulisi tehdä luvanvaraista.

– Tämän keskustelun avaamisella on kiire, sillä ilmastonmuutos ja lajikato eivät odota.

Juha-Matti Mustonen muistutti puheenvuorossaan, että taide on työtä.

– Taiteen ja kulttuurin tekijöille tulisikin antaa mahdollisuuksia toimia ja toteuttaa. He tekevät meidän yhteiskunnastamme mielenkiintoisemman, elävämmän – kauniimman.

Katja Ylisiurua puhui nuorten pahoinvoinnista:

– Hallitusohjelma “vahva ja välittävä Suomi” pitäisi olla nimeltään “vahvasti vain omistavasta luokasta välittävä Suomi”. Hallitus pitää vaihtaa, jos haluamme huolehtia nuoristamme. Nyt mahdollisuuksien tasa-arvo on vain vitsi.

EDIT 14.10.2023 klo 15.00 vaihdettu artikkelikuva.