• Mielipiteet

Pertti Salo: Riikka Purra julistaa uusliberalismin ”ilosanomaa” kansalle

– Viime kevääseen saakka meillä oli hallitus, joka piti tärkeänä asiana, että Suomessa on sosiaaliturva ja että Suomi säilyy hyvinvointivaltiona ja ay-liikkeellä on toimintamahdollisuudet, Pertti Salo kirjoittaa.
– Nyt olemme selvästikin uusliberalismin tiellä ja meno on sen mukaista.

”Suomella ei ole enää varaa hyvinvointivaltioon”, valtionvarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoi Ylen uutisissa 10.10.

Oikeistohallituksen ajatteluun näyttää kuuluvan, että Suomella on varaa suurituloisten veroaleen ja ulkomaisten sijoitusyhtiöiden verokikkailuun ja Helsingin keskushallinon paisutteluun, mutta ei terveyskeskuksiin eikä vuodeosastoihin eikä kyläkouluihin eikä elinkelpoiseen maaseutuun.

Aluepolitiikka on enää vain muinaismuisto jostain Kekkosen ajan Suomesta.

Riikka Purran unelma-Suomessa ei ole varaa sosiaaliturvaan eikä kunnalliseen terveydenhoitoon, vaan kaikki terveyspalvelut ja vanhuspalvelut pitää yksityistää ja sähköverkkoyhtiöt ja vesilaitokset pitää myydä ulkomaisille sijoitusyhtiöille.

Hänen mielestään Suomeen pitää saada yksityiset terveysasemat ja lääkäriasemat varakkaille. Köyhät hoitakoot itse itsensä.

Aikuiskoulutus on Purran mukaan turha kuluerä ja pilipalikoulutusta. Hän haluaa yksityiskoulut varakkaille ja korkeat lukukausimaksut yliopistoihin, ettei köyhä tule sinne häiritsemään.

Köyhät pois porvariston silmistä, koska se häiritsee omistavan luokan rientoja. Köyhä tuo vain santaa pankin lattialle ja aiheuttaa turhia kuluja valtiolle.

Varakkaan pitää saada puolen miljoonan hintainen paattinsa merenrantaan, ja viinit ja kossut lähikaupasta.

Kunnantaloja pistetään matalaksi kaivinkoneella ja energian hintaa nostetaan niin paljon, että maantiellä tulee vastaan vain Nalle Wahlroosin kavereita. Pörssisähkö ja pörssiosake on se mistä oikeisto tykkää.

Niukkuutta jaellaan, mutta vain köyhille. Helsingissä asuntojen hinnat ovat suorastaan surrealistisella tasolla eikä sinne ole asiaa pienituloisella osa-aika työntekijällä. Puntti ei tutise, kun ay-liikettä pistetään urakalla matalaksi ja työsopimuslaki romutetaan. Suomen metsät ovat vain tuotantoalueita koko maailman sellutehtaiden ja sahojen käyttöön.

Tämä on sitä uusliberalismia puhtaimmillaan, josta esimerkkinä on Margaret Thatcherin toiminta Britannian pääministerinä.

Uusliberalismin tunnusmerkkeinä pidetään tiukkaa sosiaaliturvaan ja kuntien palveluihin kohdistuvaa talouskuria ja valtionomaisuuden yksityistämistä sekä sääntelyn vähentämistä yksityisen sektorin toiminnan kannattavuuden parantamiseksi. Muun muassa Argentiinassa räikeänä harjoitettua uusliberalistista yksityistämispolitiikkaa on kutsuttu jopa ”sosiaaliseksi kansanmurhaksi”.

Viime kevääseen saakka meillä oli hallitus, joka piti tärkeänä asiana, että Suomessa on sosiaaliturva ja että Suomi säilyy hyvinvointivaltiona ja ay-liikkeellä on toimintamahdollisuudet.

Nyt vedetään rajua leikkauslinjaa uusliberalismin hengessä, seurauksista välittämättä ja kasvatetaan tuloeroja.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki