• Mielipiteet

Pertti Salo: Hyvinvointialue tyhjentää maaseutua

Kirjoittaja muistuttaa sote-uudistuksen tavoitteista. Niitä olivat muun muassa yhdenvertaisten ja laadukkaiden sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen turvaaminen kaikille hyvinvointialueella asuville.
Tarkoitus oli myös parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta. Nyt näyttää siltä, että nämä tavoitteet jäävät toteutumatta.

Terveyskeskusten määrä romahtaa 21:llä Satakunnassa, jos hyvinvointialueen suunnitelma toimeenpannaan. Se on käytännössä kuolinisku maaseudulle.

Tämä on leikkiä sairaiden ihmisten kustannuksella. Tarkoituksena on pönkittää yksityisiä terveystaloja, jotka ovat ulkomaisten terveysyhtiöiden omistuksessa.

Tämä jatkaa sitä maaseudun tyhjentämistä, jota on tehty jo 2000-luvun alusta valtion toimin. Aluepolitiikka on heitetty roskakoriin.

Hyvinvointialue tappaa maaseutua tehokkaammin kuin mikään aikaisempi leikkaus.

Petteri Orpon hallitus ajaa terveyspalvelujen rajua yksityistämistä, jossa varakkaille tarjotaan yksityisiä lähipalveluja, mutta köyhiä kuljetetaan kymmeniä kilometrejä lähinnä minimipalvelujen äärelle.

Terveyskeskusten vuodeosastoverkostoa karsitaan ja osastot keskitetään Poriin ja Raumalle vuosien 2027–2028 aikana.

Satakunnan hyvinvointialue on julkistanut palveluverkkosuunnitelmansa, joka tietää kylmää kyytiä alueen perusterveydenhuollolle ja kaikille niille kuntien investoinneille, joilla on ylläpidetty terveyskeskuksia ja vuodeosastoja.

Suurin osa alueen terveyskeskuksista ja -asemista aiotaan sulkea. Nykyisin Satakunnan hyvinvointialueella on 27 perusterveydenhuollon toimipistettä.

Vuoteen 2030 mennessä sosiaali- ja terveysasemia karsitaan niin, että jäljelle jää kuuden sote-keskuksen malli. Sote-keskukset olisivat Kankaanpäässä, Harjavallassa, Huittisissa, Eurassa, Raumalla ja Porissa. Myös terveyskeskusten vuodeosastoverkostoa karsitaan ja osastot keskitetään Poriin ja Raumalle vuosien 2027–2028 aikana.

Lakkautettavat terveyskeskukset ja -asemat:

Vuosi 2024

Jämijärven terveyskeskus

Kokemäen terveyskeskus

Pomarkun terveyskeskus

Reposaaren terveysasema

Siikaisten terveyskeskus

Vuosi 2025

Honkajoen terveyskeskus

Lavian terveyskeskus

Luvian terveyskeskus

Lapin terveyskeskus

Noormarkun lähipalvelukeskus

Säkylän terveyskeskus

Vampulan terveyskeskus

Eurajoen terveyskeskus 2027 eli keskitetään Raumalle

Vuosi 2030

Meri-Porin terveysasema

(SK 2.10.2023)

Sote-uudistuksen tavoitteena oli mm.

  • turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut hyvinvointialueella asuville,
  • parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta

Nämä tavoitteet eivät toteudu vaan palvelut heikkenevät kohtuuttomasti. Esimerkiksi kotihoitoyksikkö loppuu monesta kunnasta. Tällä tyylillä saadaan Satakuntaan vain tyhjenevä maaseutu.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki