• Uutiset

Lukio vallattu Porissa – Leikataanko tulevaisuudesta, hallitus?

Armi Söder, opeopiskelija, Rauman Vasemmistoliiton aktiivi ja ViVa Rauma ry:n puheenjohtaja kävi puhumassa Porin lukion vallanneille opiskelijoille.

– Opiskelijat ovat yhteiskuntamme ainut sosiaaliturvaryhmä, joka velvoitetaan velkaantumaan oman toimeentulonsa kustannuksella, hän muistutti puheessaan.

Alla Porin lukiossa keskiviikkona 11.10. pidetty puhe kokonaisuudessaan.

”Hyvät valtaajat,

Sydäntäni lämmittää, että olette asettuneet hallituksen suunnittelemia opiskelijoihin kohdistuvia leikkauksia vastaan.
Me Vasemmistoliitossa näemme, että opiskelijoiden tukeminen on tulevaisuuteen panostamista. Me ajattelemme, että koulutus tulee olla kaikille saatavilla, omista taloudellisista lähtökohdista huolimatta.

Me emme halua, että Suomi menee esimerkiksi Yhdysvaltojen tielle, missä korkealaatuinen koulutus on mahdollinen vain rikkaille, koska muilla ei ole koulutukseen varoja. Suomessa, meidän yhteiskunnassamme, tulee pysyä tasa-arvoinen koulutus, joka on mahdollista kaikille. Se on yksi hyvinvointivaltion päätehtävistä. 

On kerta kaikkiaan järjenvastaista ymmärtää hallituksen päätöstä leikata opiskelijoilta samalla kuin he keventävät suurituloisten verotusta. Meiltä, opiskelijoilta, ollaan leikkaamassa jopa 10 prosenttia tuloista. Se ehkä saattaa kuulostaa pieneltä summalta, mutta kun se suhteutetaan jo valmiiksi pieniin tuloihin ja tukiin, on leikkaus kohtuuton.

Opiskelijat ovat yhteiskuntamme ainut sosiaaliturvaryhmä, joka velvoitetaan velkaantumaan oman toimeentulonsa kustannuksella. Myös meillä tulee olla mahdollisuus ruokaan, uusiin vaatteisiin, kattoon pään päällä ja joskus jopa vapaa-aikana elokuviin ja kahvilahetkiin. Siihen ei pitäisi joutua ottamaan velkaa. Tämä velkataakka ei myöskään motivoi ketään kouluttautumaan, vai mitä? 

Valtaajat, kanssatoverit, älkää uskoko hallituksen perusteluja leikkauksille sillä, että kyse olisi huolesta valtion velkaa kohtaan. Näissä leikkauksissa on kyse arvoista, ei valtion velkaantumisesta.  

On arvovalinta, leikkaako opiskelijoiden tuista vai keventääkö ministerien verotusta. On arvovalinta, panostammeko tulevaisuuteen ja koulutukseen vai panostammeko osakesäästötileihin ja siihen, että rikkailla on helpompaa sijoittaa 100 000 euroa pahan päivän varalle. Voin itse rehellisesti kertoa, että minulla ei edes ole näin paljoa rahaa, että voisin sitä sijoittaa. 

Maailmaa ei ole koskaan muutettu hiljaisuudella, vaan aktivismilla. Te, hyvät lukiolaiset, olette nyt täällä muuttamassa maailmaa ja me Vasemmistoliitossa annamme kaiken tuen teille. Me jaamme huolenne tulevaisuudesta kanssanne. 

Kiitos!

Mukana lukion valtaajia kannustamassa oli myös Porin Vasemmistoliiton puheenjohtaja Jarno Valtonen. Paikalla olivat lisäksi ainakin Satakunnan vihreiden Laura Pullinen ja Henri Välikangas, Satakunnan demarinuorten puheenjohtaja Riku-Petteri Vainio, demariopiskelijoiden puheenjohtaja Mari van den Berg sekä Viva Rauma ry:stä varapuheenjohtaja Heini Särkelä ja viestintävastaava Emmi Sistonen.

– Kaikkien puheissa oli sama teema: huoli opiskelijoiden toimeentulosta ja tulevaisuuden näkymistä. Puheiden jälkeen jäimme juttelemaan lukiolaisten kanssa ja heidän puheissaan toistui ahdistus tulevaisuudesta ja toimeentulosta sekä huoli siitä, että vastakkain asettelu on kärjistynyt – myös lukiossa, Armi Söder kertoo.

Armi Söder, opeopiskelija, Rauman vasemmistoliiton aktiivi ja ViVa Rauma ry:n puheenjohtaja kävi puhumassa Porin lukion vallanneille opiskelijoille.

– Opiskelijat ovat yhteiskuntamme ainut sosiaaliturvaryhmä, joka velvoitetaan velkaantumaan oman toimeentulonsa kustannuksella, hän muistutti puheessaan.
Porin lukion valtaajat esittivät mielenilmauksessaan selkeän kysymyksen hallitukselle. Leikataanko tulevaisuudesta?
Armi Söder vuorollaan vallatun porilaislukion puhujan pöntössä.