• Mielipiteet

Anna Mäkipää: Orpo purkaa työllisyyden esteitä kyykyttämällä työntekijää

Mistä on kyse, kun pääministeri Orpo puhuu työelämän kehittämisestä ja työrauhan parantamisesta?

– Orpon oikeistohallituksen tavoite on kaunis, mutta keinot kyseenalaiset, kirjoittaa vasemmistoliiton puoluesihteeri Anna Mäkipää.

– Suomeksi sanottuna kyse on työehtojen heikentämisestä ja lakko-oikeuden rajaamisesta.

Talkoot ovat valitettavan yksipuoliset: työnantajapuoli on vapautettu, mutta työtä tekeviä kyykytetään sitten senkin edestä.

Orpon suunnitelma on suoraviivainen, mutta karu:

Ensin viedään ihmisten mahdollisuudet puolustaa omia oikeuksiaan ja sitten heikennetään työn tekemisen ehtoja.

Hallitus valmistelee lakeja, joilla rajataan työntekijöiden lakko-oikeutta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että oikeutta poliittisiin lakkoihin ja etenkin pienille ammattiryhmille tärkeisiin tukilakkoihin kavennetaan ja lakkosakkoja otetaan käyttöön jopa yksittäisille ihmisille.

Lakko-oikeuden romuttamisen jälkeen Orpon oikeistohallitus aikoo heikentää työn tekemisen ehtoja.

Hallitus puhuu myös työllistämisen esteiden purkamisesta. Kauniisiin sanoihin on kuitenkin verhottu ruma totuus, sillä jatkossa työsopimus olisi mahdollista tehdä määräaikaisena vuodeksi, ilman erityistä perustetta. Se tarkoittaa käytännössä vuoden koeaikaa.

Hallitus esittää ensimmäisen sairauslomapäivän muuttamista palkattomaksi. Kyse onkin siis sairaussakosta. Lapsikin ymmärtää, että kipeänä levätään eikä mennä tartuttamaan muita. 

Lisäksi hallitus esittää potkulakia, eli että jatkossa irtisanomiseen riittäisi aiempaa kevyemmät perusteet. Muutoksella lisätään epävarmuutta ja pelkoa, kun irtisanomiseen ei enää tarvita painavaa syytä.

Tyylipisteitä ei voi jakaa tavasta, jolla hallitus uudistuksiaan vie eteenpäin. Kyse on yksipuolisesta sanelusta, jolla on jo laitettu ammattiliittoväki takajaloilleen. 

Viesti hallitukselle on selvä: nyt on oikea aika tehdä korjausliike ja perua heikennykset!

Anna Mäkipää
Vasemmistoliiton puoluesihteeri