• Mielipiteet

Pertti Salo: Vuodeosastoja karsimalla soteuudistuksen tavoitteet romuttuvat

Kirjoittaja muistuttaa soteuudistuksen tavoitteista. Yhdenvertaisten ja laadukkaiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen turvaaminen sekä palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen uhkaa nyt romuttua.

Hyvinvointialue suunnittelee seitsemän terveyskeskuksen vuodeosaston lakkauttamista Satakunnassa, kertovat lehtiuutiset.

Se heikentäisi terveyspalveluja ja aiheuttaisi eriarvoisuutta ja lisäisi kuljetus- ja matkakustannuksia. Tällainen ei ainakaan paranna terveyspalveluja ja niiden saatavuutta. Aikoinaan näin hallinnossa kaikenlaista, mutta tämä on jo ääripäästä, ja ihan älytöntä.

Vuodeosastojen lakkautus tarkoittaisi, että monesta kunnasta olisi sen jälkeen tunnin matka lähimmälle vuodeosastolle. Lisäksi tästä seuraisi myös vuodeosastojen ruuhkautuminen, mikä ei olisi kenenkään etu.

Tuskin hoitajatkaan haluavat tällaista kuormitusta ja toiminnan keskittämistä kahteen vuodeosastoon Poriin ja Raumalle. Näin kovat muutokset eivät kuulu soteuudistuksen tavoitteisiin.

Hyvinvointialueen johtaja Kirsi Varhilan mukaan kyse on Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemista säästöistä. Näitä säästötoimia pitää opposition nyt vastustaa.

Palveluverkkouudistuksen valmistelusta vastuussa oleva Kalevi Mäkipään mukaan tavoitteena on vähentää terveyskeskusten vuodekeskusosastot nykyisestä yhdeksästä kahteen.

Päätöksiä ei ole tehty, mutta todennäköisesti toimivat osastot olisivat jatkossa Porissa ja Raumalla. Lakkautettavat osastoja olisivat: Ulvila, Eurajoki, Eura, Säkylä, Kankaanpää, Harjavalta ja Huittinen. Potilaille ja omaisille tämä tarkoittaisi sitä, että joillain Satakunnan paikkakunnilla matka-ajat lähimpään toimipisteeseen kasvaisivat yli tuntiin.

Petteri Orpon hallitusohjelmaan on myös kirjattu lisäsäästöjä, jotka tuplaisivat muutosohjelman 90 miljoonan euron säästövaateen 180 miljoonaan euroon. Se olisi lähes viidennes hyvinvointialueen tämän hetken budjetista.

Soteuudistuksena tavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut kaikille hyvinvointialueella asuville sekä parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta.

Tällaisia esityksiä on syytä vastustaa oppositiossa.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki