• Mielipiteet

Pertti Salo: Työllisyys ei parane pienituloisia kurittamalla

Kirjoittaja jatkaa oikeistohallituksen ohjelman ruotimista.
Jos työelämän kannustinloukkuja pyritään purkamaan sosiaaliturvaa leikkaamalla, se syventää monien osa-aikatyötätekevien ahdinkoa.

Hallituksen toimista aiheutuu ongelmia osa-aikatyöhön. Ylen uutiset kertoivat kaupan alan pelkäävän, että osa-aikatyö ei enää kiinnosta, jos hallituksen esitykset asumistuen ja toimeentulotuen leikkaamisesta toteutuvat.

Monet kaupan alalla osa-aikatyötä tekevät saavat asumistukea ja toimeentulotukea erityisesti pääkaupunkiseudulla, koska palkka ei riitä elämiseen.

Hallitus syventää kannustinloukkua entisestään, jos nykyinen tukitaso leikataan.

Jopa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan pahin kannustinloukku syntyy erityisesti, kun työ on matalapalkkaista ja asumismenot ovat suuret ja pelkkä pelko etuuksien maksukatkoista saattaa estää ottamasta työkeikkoja, vaikka ne olisivat taloudellisesti kannattavia

Ylen haastattelussa eräs yksinhuoltaja kertoo tekevänsä osa-aikatyötä perheenjäsenen sairauden takia. Jos asumistuki ja toimeentulotuki leikataan, se romuttaa hänen taloutensa ja hänen ei kannata ottaa osa-aikatyötä, vaan siirtyä kokonaan toimeentulotuen piiriin.

Osa-aikatyön tarjoaminen on ollut työnantajalle edullisempaa, koska siihen sisältyy vähemmän velvoitteita kuin kokoaikaisen, vakituisessa työsuhteessa olevan henkilön osalta.

Hallitus aiheuttaa toimillaan aikamoisen ongelman mm. kaupan ja ravintola-alan piirissä.

Työllisyys ei parane tällaisella pienituloisten piiskaamisella ja kurittamisella.

Orpon kauhukabinetti voi heikentää myös Suomen luottoluokitusta.

Sosten Anna Järvinen huomauttaa, että jos kannustinloukkuja pyritään purkamaan vain sosiaaliturvaa leikkaamalla, voi se vain syventää monien köyhyyttä, esimerkiksi jos työnteko ei ole mahdollista terveysongelmien vuoksi.

Toimeentulotuelle putoaa entistä enemmän ihmisiä.

Viikonlopun uutisten mukaan Riikka Purra aikoo valtiovarainministerinä tarjota vähemmän hunajaa ja enemmän piiskaa, hikeä ja kyyneleitä heikompiosaisille osa-aikatyöntekijöille ja yksinhuoltajille.

Ja aikuiskoulutus on Riikka Purran linjapuheen mukaan pelkkää pilipalikurssia, jota ei tarvita työllistymiseen.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki