• Mielipiteet

Pertti Salo: Purran puhe oli täyttä thatcherismia

Opposition ja ammattiyhdistysliikkeen edustajat ovat ruotineet kovasanaisesti perussuomalaisten puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran viikonlopun linjapuhetta perussuomalaisten puoluekokouksessa.

Riikka Purra aiheuttaa vakavaa vastakkainasettelua ay-liikkeen kanssa ja romuttaa takavuosien konsensusta oikein urakalla. Purran aatteellinen esikuva vaikuttaa olevan Iso-Britannian ex-pääministeri Margaret Thatcher.

Muun muassa Tehyn Millariikka Rytkönen uhkaa jo ”kiivetä barrikadeille” hallituksen työ­markkina­toimia vastaan.

– Tehy ei tumput suorana katso hallitus­ohjelmaa ja työntekijöiden oikeuksien polkemista, Rytkönen kommentoi.

Puheessaan Purra käsitteli laajasti julkisen talouden tilannetta ja hallituksen säästötoimenpiteitä. Hän arvosteli julkista sektoria liian suureksi paisuneeksi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Minja Koskelan mielestä Purran puhe osoitti perussuomalaisten olevan ”täysimittainen oikeistopuolue”. Hän kommentoi X:ssä (e. Twitter):

– Nyt pitäisi olla kaikille selvää, että persut on oikeistokonservatiivinen puolue.

Kansanedustaja Minja Koskela (vas.)

SDP:n Sanna Marin totesi demarien kesäkokouksessa, että ”SDP ei voi hyväksyä sitä, että Petteri Orpon hallitus on valmis normalisoimaan rasistisen kielenkäytön ja murentamaan demokraattisen yhteiskunnan perusarvoja vain päästäkseen toteuttamaan oikeistolaista talouspoliittista linjaansa”.

Puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan SAK ei voi hyväksyä hallituksen politiikkaa.

– Orpon ja Purran hallitus käy rajusti työntekijän kukkarolla. Irtisanomista helpotetaan, lomauttamista nopeutetaan, ansiosidonnainen leikataan, palkankorotuksia suitsitaan, lakkoja rajoitetaan ja paljon muuta, Eloranta kirjoitti X:ssä.

AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko toteaa samassa yhteisöpalvelussa, että ” Linjapuhe oli suorastaan hyytävä thatcherismin ylistys. Valtion rooli minimiin, ihmisen on pärjättävä yksin, eikä velkaa saa ottaa. Ei sanaakaan työntekijöille, työttömille tai yhteiskunnan ulkopuolelle joutuneille. Heille on tarjolla vain kipeitä leikkauksia”,

Teollisuusliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Timo Nevaranta syyttää hallitusta duunarin aseman kurjistamisesta: ”Purra ei ottanut puheessaan minkäänlaista kantaa hallituksen työelämäheikennyksiin”.

Hallituksen työmarkkinauudistukset ja julkisen talouden leikkaukset ajavat STTK:n mukaan yksittäiset kansalaiset ahtaalle.

– Työmarkkinauudistukset eivät toteutuessaan Suomen taloutta pelasta.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola

”Ylipäätään työmarkkinapolitiikan sotkeminen näin voimakkaasti talouden vahvistamiseen on outo yhdistelmä”, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toteaa kommentissaan.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki