• Mielipiteet

Pertti Salo: Orpon hallitus on yksityisten terveysyhtiöiden asialla

Kirjoittajan mielestä hyvinvointialueella lakkautettavien vuodeosastojen tiloihin tulee jatkossa vuodepaikkoja varakkaille sairastajille, mikäli yksityiset terveysyhtiöt pääsevät niihin käsiksi.
– Kyseessä on miljardiluokan bisnes valtakunnan tasolla. Median tietojen perusteella kuvio on varsin selvä, hän kirjoittaa.

– Samaan aikaan kun hyvinvointialue haluaa leikata vuodeosastojen määrää rajusti, käy Orpon hallitus neuvotteluja yksityisten terveysyhtiöiden toiminnan laajentamisesta mm. vuodeosastojen ja terveysasemien suuntaan. 

Lakkautettavien vuodeosastojen tiloihin tulee ilmeisesti yksityisten terveysyhtiöiden vuodeosastoja ja hintataso on sen mukainen eli vain varakkaille. Kyseessä on miljardiluokan bisnes valtakunnan tasolla.

Median tietojen perusteella kuvio on varsin selvä. Takavuosina kokoomuksen ex-ministeri kierteli kunnissa terveysyhtiöiden konsulttina houkuttelemassa kuntia myymään vanhuspalvelunsa yksityisille yhtiöille ja sama ralli alkaa taas.

Hallituksen halu luopua hoitajamitoituksesta palvelee myös erityisesti yksityisten terveysyhtiöiden toimintaa.

Orpo on ajamassa tietoisesti hyvinvointialueiden terveyspalveluja alas ja samaan aikaan tukee yksityisiä ”jonojen” purkajia.

Ei tarvitse olla mikään bisnesguru tai liikealan ekspertti, että ymmärtää mistä on kysymys. Sitten alkaa suora tulonsiirto verovaroista näille yhtiöille erilaisten tukien kautta.

Kuten Kauppalehti otsikoi 17.8.2023 (maksumuurin takana):

”Lähde paljastaa, kuinka herkullinen Orpon hallitusohjelma on yksityisille terveysyhtiöille: ”10 toivetta oli, 11 saatiin läpi”.

Kauppalehti kirjoittaa, että ”Petteri Orpon (kok) hallitusohjelmassa lupaillaan yksityisille toimijoille lisätilaa julkisesti rahoitetussa terveydenhuollossa. Orpon hallituksen sote-aikeet ovat yksityisen sektorin kannalta jopa kiusallisen mieluisia”.

Senaatintorilla liikkuu ilmeisesti kiihtyvään tahtiin terveysyhtiöiden lobbareita lupaamassa kuun ja tähdet taivaalta.

Tähän viittaa myös se, että hallitusohjelmassa tavoitellaan yksityisen hoidon tuella hoidettujen osuuden nostamista eli Petteri Orpon hallitusohjelma sisältää tavoitteen lisätä yksityisen hoidon tuen käyttöä. Näin ollen valtion ja kuntien rahaa siirtyy tulonsiirtona yksityisille terveysyhtiöille.

Korkeampi tuki lisää yksityisen hoidon tuen käyttöä. Suurituloiset ja hyvässä sosioekonomisessa asemassa olevat perheet lisäävät tuen käyttöä enemmän kuin pienituloiset ja heikossa sosioekonomisessa asemassa olevat perheet.

Omavastuu yksityisen hoidon tuella ostetuissa palveluissa on keski- ja pienituloisilla perheillä keskimäärin korkeampi ja korkeammat maksut voivat osaltaan estää pienituloisia perheitä käyttämästä yksityisiä palveluita.

Tämä kaikki lisää eriarvoisuutta terveyspalveluissa.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki