• Mielipiteet

Pertti Salo: Oikeistohallitus ottaa lisää velkaa ja piiskaa köyhää

Vaaleissa kokoomus ja perussuomalaiset lupasivat, että heidän tavoitteensa on valtion velan vähentäminen, mutta nyt otetaan entistä enemmän velkaa eli viimeisetkin vaalilupaukset on rikottu.

Samalla sosiaaliturvaa leikataan, vaikka talousalan asiantuntijat varoittavat seurauksista. Sosiaaliturvan leikkaukset heikentävät taloutta.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) ihmettelee, että hallituksen velkaantuminen on samaa suuruusluokkaa kuin edellisellä hallituksella.

”Velkaantuminen Purran budjettivuosille on suuruusluokassaan samalla tasolla kuin mitä se oli edellisen neljän vuoden aikana, vaikka nyt ei ole koronapandemiaa, Lohi hämmästelee tiedotteessa ”. (IL 26.8.2023)

Siinä missä Marinin hallitus otti lisää velkaa 6,9 miljardia, ottaa Orpon hallitus 10, 1 miljardia velkaa lisää.

Hallituksen keskeisenä tavoitteena on Suomen julkisen talouden vahvistaminen, mutta valtiovarainministeriön (VM) tuore budjettiehdotus ensi vuodelle on yhä 10,1 miljardia euroa alijäämäinen.

Vielä vaalikauden lopussa vuonna 2027 valtiontalouden ennakoidaan olevan runsaat yhdeksän miljardia euroa pakkasella.

Oppositio on arvostellut VM:n budjettiehdotusta velkaantumisen jatkumisesta. Esimerkiksi SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sanoi, että ”suurista leikkauksista huolimatta velkaantuminen ei ole loppumassa”.

– Pienituloisilta leikkaaminen ja työmarkkinoiden rikkominen ovat paitsi epäoikeudenmukaisia, myös tehottomia tapoja tasapainottaa julkista taloutta, Mäkynen sanoi tiedotteessa.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne puolestaan kommentoivat, että budjettiehdotuksessa ei taiteta velkaantumista, mutta esitellään liuta erilaisia verohelpotuksia, jotka heikentävät julkista taloutta.

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi sanoi olevansa yllättynyt valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ehdottamasta lisävelan määrästä.

Lohi huomautti, että Purran suunnitelmassa valtion alijäämä olisi vuosina 2024–2027 yhteensä noin 39 miljardia euroa.

Vasemmistoliiton kansanedustajan Hanna Sarkkisen mielestä VM:n budjettiehdotus on ”karu palkansaajille ja kaikkein köyhimmille mutta avokätinen hyvätuloisille”.

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto toteaa, ettei ole realistista ennustaa, että velkatasoa tullaan laskemaan seuraavana vuosikymmenenä, Murto sanoo viestipalvelu X:ssä.

Murron mukaan velkatason alentuminen vaatisi kasvuihmeen, jota ei ole näkyvissä.

Myös Kataisen hallituksen aikana velan määrä lisääntyi eli Orpo jatkaa kokoomusvetoisten hallitusten perinnettä. 

Seuraavaksi on varmaan vuorossa tuottavan valtion omaisuuden myynti ja muuta vastaavaa.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki