• Mielipiteet

Pertti Salo: Hallitus ajaa Suomea taantumaan

Palvelusektori on jo pitkään vetänyt Suomen taloutta. Jos hallituksen leikkaukset toteutuvat, palveluala pysähtyy, Pertti Salo kirjoittaa.
– Ihmiset vähentävät palvelujen käyttöä, jos työttömyyskorvaus pienenee, asumistukea ja toimeentulotukea leikataan.
– Aikoinaan Suomesta yritettiin poistaa kurjuutta, mutta nyt hallitus aiheuttaa kurjuutta.

Uutisten mukaan Suomen talous on painumassa taantumaan. Siitä huolimatta hallitus aikoo tehdä talouteen historian kovimmat leikkaukset.

Jokainen talousalan asiantuntija tietää, että se pahentaa taantumaa ja pysäyttää talouden pyörät, varsinkin kun lainakorot ja energian hinta ovat nousseet. Tätä näkemystä vahvistavat myös tuoreimmat uutiset yritysmaailmasta. Niiden mukaan mm. rakennusliikkeitä kaatuu kovaa vauhtia.

Kokoomuksen tuleva työministeri, raumalainen kansanedustaja Matias Marttinen puhui A-studiossa 29.8.2023 puuta heinää, eikä hänellä ollut esittää mitään konkreettista ihmisten työllistymisestä. Kaiken kukkuraksi TE-toimistojen resursseja leikataan, ja aikuiskoulutustuen lakkauttaminen vähentää täydennyskoulutusta ja sen myötä työllistymisvaihtoehtoja

Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen aikana (2011–2014) nähtiin, miten taantuma piteni, kun tukitoimia ei tehty. Petteri Orpo (kok.) aikoo tehdä saman virheen.

Aikoinaan Harri Holkerin(kok.) hallituksen (1987–1991) holtiton talouspolitiikka ja siihen liittynyt keskuspankkien pörssiseikkailu ajoi Suomen pankkikriisin ja miltei konkurssiin.

Palvelusektori on vetänyt taloutta pitkään, mutta jos leikkaukset tehdään, pysähtyy palveluala. Ihmiset vähentävät palvelujen käyttöä, jos työttömyyskorvaus pienenee ja asumistukea ja toimeentulotukea leikataan. ALV:n alennustakaan ei ole ehdotettu palvelu- ja huoltoalojen tukemiseksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson ihmettelee sitä, että hallituksen massiivisista sosiaaliturvaleikkauksista huolimatta valtiontalouden alijäämän ennakoidaan koko hallituskauden ajan pysyvän 9–10 miljardissa eurossa.

”Julkista taloutta nämä leikkaukset eivät edes hyödytä täysimääräisesti, koska iso osa leikkauksista saatavasta rahasta häviää verokevennyksiin paremmin toimeen tuleville suomalaisille.”

Li Andersson viestipalvelu X:ssä.

Teollisuusliiton mukaan hallituksen päätöksillä ei ole vaikutusta työllisyyden parantamiseen tai talouskasvuun. Julkisen talouden kannalta on erikoista, että suurituloisille annetaan merkittäviä veronkevennyksiä”. (KU 30.8.2023)

Eduskuntavaaleissa kokoomus ja perussuomalaiset antoivat ymmärtää, että velaksi eläminen ja sosiaaliturva voidaan noin vain lopettaa ilman vakavia seurauksia. Kristillisille ja RKP:llekin näyttää kelpaavan mikä tahansa leikkaus.

Aikoinaan Suomesta yritettiin poistaa kurjuutta, nyt hallitus ajaa Suomea kurjuuteen.

Uutisten mukaan ammattiliitot valmistautuvat toimenpiteisiin vastustaakseen hallituksen esityksiä.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki