• Mielipiteet

Pertti Salo: Soppatykit pitää ajaa Riikka Purran ikkunan alle

– Oikeistohallitus aikoo heikentää työttömyysturvaa siihen tyyliin, että ammattiliittojen ja vasemmiston pitää SAK:n johdolla ilmeisesti ajaa soppatykit valtiovarainministeriön eteen Senaatintorille, jos ääni ei kellossa muutu.

”Työnantaja haluaa käyttää poliittista ohituskaistaa ja hakea selkävoittoja palkansaajaliikkeestä”, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. Hänellä on vain vähän toivoa siitä, että palkansaajajärjestö saisi omia tavoitteitaan läpi loppukesän ja syksyn neuvotteluissa. ”Vaikka tilanne näyttää meille vaikealta, niin toivon, että järki ja tolkku voittavat”. 

Oikeistohallituksen suunnitelmissa on merkittäviä muutoksia työmarkkinoiden toimintaan. Palkansaajapuoli on kuvannut toimenpiteitä muun muassa ”törkeäksi hyökkäykseksi työntekijöiden perusturvaa vastaan.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa on määrä porrastaa niin, että sen suuruus laskee 80-prosenttiseksi kahdeksan viikon työttömyyden jälkeen ja 75-prosenttiseksi 34 viikon työttömyyden jälkeen. 

Sosiaaliturvan lapsikorotukset poistetaan ja toimeentulotukea leikataan.

Järein toimi on kuluttajahintaindeksiin ja kansaneläkeindeksiin sidottujen sosiaalietuuksien indeksikorotusten pienentäminen.

Aikoinaan, kun pankkikriisi vyöryi päälle 1990-luvun alussa, ja yrittäjät ajettiin konkurssiin ja lainakorot nousivat kattoon, antoi pääministeri Harri Holkeri (kok) neuvoksi, että kansalaiset, syökää silakkaa, puhuessaan pääministerin haastattelutunnilla.

Silakan hinta on noussut niin paljon, että jos nykyisen oikeistohallituksen leikkaukset toteutuvat, taitaa peruna olla ainoa elintarvike, jota köyhä syö, ja soppatykit pitää pelastusarmeijankin tuoda toreille, jos oikein pahaksi menee.

Ruokajonot ovat jo nyt pitkiä jakelupisteissä.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki