• Mielipiteet

Pertti Salo: Perussuomalaiset hallituksessa pilaa Suomen mainetta

Oikeistohallituksen tärkein liima on yhteinen käsitys Suomen taloudesta. Siksi kokoomus nieleskeli hallitusneuvotteluissa maahanmuuttopolitiikan kitkeriä lääkkeitä, joita perussuomalaiset heille tarjoili. Kirjoittaja muistuttaa, että elinkeinoelämä, varsinkin vientiteollisuus, on vakavasti huolestunut perussuomalaisten rasisismipaljastuksista.

Petteri Orpon (kok) johtama neljän puolueen hallitus on juuttunut toistuviin rasismipaljastuksiin ja uusnatsiyhteyksiin, jotka koettelevat hallituksen yhtenäisyyttä ja toimintakykyä jo ennen kuin hallitus on päässyt edes aloittamaan kunnolla työtään.

Pääministeri on yrittänyt ratkaista ongelmia toistuvilla pelisääntökeskusteluilla ja julistuksilla, mutta se on vaikeaa, koska murtumat ovat syvällä hallituksen perustassa.

Orpon hallitus on liitto, jossa tärkein liima on ollut yhteinen käsitys Suomen talouden tarpeista. Kokoomus oli valmis nielemään kitkeriä pillereitä muun muassa maahanmuuttopolitiikassa, koska se arvioi talouden ja työmarkkinoiden uudistukset sen arvoiseksi.

Kasvavaa kritiikkiä on alkanut kuitenkin jo kuulua myös hallitusta vahvasti tukeneen elinkeinoelämän suunnasta. Puheenvuorot osoittavat, miten vakavina varsinkin vientiteollisuuden edustajat rasismipaljastuksia pitävät.

Suomen maakuvaa ei haluta vaarantaa Nato-jäsenyyden tuoman myönteisen huomion jälkeen. Vielä vakavampi asia on Suomen tarvitsemille ulkomaisille työntekijöille lähtevä hyinen viesti.

Valtionvarainministeri Riikka Purran (ps.) verkkotekstit vahvistavat käsitystä siitä, että rasismi on puolueessa niin syvällä, ettei sitä juurita millään parannuslupauksilla.

Nimimerkki ”riikka” viljeli vieraskirjassa rasistista ja aggressiivista kieltä vuonna 2008. Purran anteeksipyyntö näyttää koskevan vain näitä vanhoja kirjoituksia.

Julkisuuteen on noussut myös tuoreempi teksti, joka on julkaistu vuonna 2019. Purra oli tuolloin jo kansanedustaja ja kirjoitti blogissaan alatyylisesti burkaan pukeutuvista naisista.

”Pääkaupunkiseudulla kävelee tunnistamattomia mustia säkkejä, jotka tunnistaa ihmisiksi vain siitä, että ne yleensä vetävät perässään pieniä ihmisiä. Espoolaisessa kirjastossa yksi musta säkki asettelee kirjoja hyllyyn”, hän kirjoitti.

Pääministeri Orpo on itse aiemmin korostanut nollatoleranssia rasismille, ja hallituspuolueet julkaisivat asiasta myös yhteisen julkilausuman tiistaina.

Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) välitti hallituksen anteeksipyynnön Turkille valtiovarainministeri Riikka Purran vanhoista kirjoituksista. Hän kuvaa kirjoituksia ”sopimattomiksi”.

Iltalehti uutisoi aiemmin, että nimimerkki ”riikka” on käyttänyt rasistista ilmaisua ”turkkilaisapina” kirjoituksessaan Jussi Halla-ahon (ps) blogin vieraskirjassa, mikä nostatti kohun Turkissa. Muun muassa turkkilaisviestimet Hürriyet Daily News, TGRT Haber, Arti49 ja BBC:n turkinkielinen palvelu ovat nostaneet aiheen sivuilleen.

Lähes koko oppositio haluaa nyt luottamusäänestyksen Riikka Purran asemasta hallituksessa.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki