• Mielipiteet

Pertti Salo: Pääministeri ja kokoomus perussuomalaisten panttivankina

Kirjoittajan mielestä on irvokasta, että pääministeri on jo hallituskauden alkumetreillä joutunut erikseen vakuuttelemaan sitä, että Suomi on sitoutunut demokratiaan, ihmisoikeuksiin ja oikeusvaltio¬periaatteeseen. Ja samalla äärioikeisto häärii täysillä taustalla ja ulottaa lonkeronsa kaikkialle.

Oikeistohallitus hyväksyy kytkökset äärioikeistoon ja ääriajatteluun. Näitä edustavat tahot pyörittävät hallitusta siihen tyyliin, että  Orpon pitäisi nyt jo kasvaa pääministeriksi tai hallituksen tarina jää lyhyeksi.

Ongelma näyttää olevan, kestävätkö kokoomus ja RKP hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa ja äärioikeistokytköksiä, joita putkahtelee esiin jatkuvasti.

Purra näyttää keskisormea ministerivalinnoillaan eikä edes neuvottele etukäteen asiasta, ja vetää Orpoa kölin alta niin, että hirvittää. Uudeksi elinkeinoministeriksi perussuomalaiset nosti kokoomuksesta eronneen Wille Rydmanin. Tämä on ilmiselvä näpäytys Orpolle.

Hallituksen alkutaival on ollut melkoista kärsimysnäytelmää. Se on hoippunut kaatumisen partaalla jo ennen kuin se on antanut ensimmäistäkään lakiesitystä.

Pääministeri Orpon johtajuuden perään on julkisuudessa kyselty paljon. Kokoomuksen kentälläkin jo yhä useampi on ihmetellyt, aikooko Orpo tössiä hallituksensa nurin, ennen kuin se pääsee edes aloittamaan.

Monet kokoomusvaikuttajat ovat olleet pettyneitä siihen, miten paljon siimaa Orpo on ollut valmis antamaan ääriajattelulle, jotta hallitus pysyisi kasassa.

Pääministerinä Orpon pitäisi nousta johtajaksi, koska hallituksen alkutaival on ollut kohujen ja riitelyn sävyttämä.

Pääministeri ja kokoomus näyttävät kuitenkin olevan perus­suomalaisten panttivankina, ja äärioikeisto lobbaa omaa agendaansa. Perussuomalaiset saavat tehdä ja sanoa ihan mitä lystäävät.

Rkp on ollut tulilinjalla. Esimerkiksi Teuvo Hakkarainen (ps.) kirjoitti, että Rkp on ”rantaruotsalaisten kääpiöpuolue” ja ”todellinen rasistien joukkio, joka sortaa suomenkielisiä”. Hakkarainen myös toivoi ko. puolueen heittämistä roskatunkiolle.

On irvokasta, että pääministeri on jo hallituskauden alkumetreillä joutunut erikseen vakuuttelemaan sitä, että Suomi on sitoutunut demokratiaan, ihmisoikeuksiin ja oikeus­valtio­periaatteeseen.

Ja samanaikaisesti äärioikeisto häärii täysillä taustalla ja ulottaa lonkeronsa kaikkialle.

Suomen maakuvaan on jo hallituksen ensimmäisinä viikkoina tullut tahroja, kun kansainvälisissä tiedotusvälineissä on uutisoitu hallituksen ministereiden väitetyistä yhteyksistä äärioikeistoon.

Vuosikymmeniin millään hallituksella ei ole ollut näin surkeaa starttia. Yhtään esitystä ei ole vielä tuotu eduskuntaan ja silti on jo tällainen sekoilu käynnissä. Maailmalle Suomesta on tullut nyt nolo ja jopa häpeällinen kuva.

Tämän kaltaisessa epäluottamuksen ilmapiirissä, avoimessa riitelyssä ja myös avoimessa pottuilussa ei ole edellytyksiä sille, että tämä hallitus pystyisi mitenkään jatkamaan neljää vuotta.

Hallitusta vastustavat mielenosoitukset Tampereella ovat ilmeisesti esimakua tulevasta.

Minä en hyväksy sellaista Suomea, jossa äärioikeisto hyökkää köyhien kimppuun ja asumiskustannusten nousun takia pitää köyhän tinkiä jopa ruuastaan. Opposition pitää torpata suurin osa hallituksen esittämistä heikennyksistä ja saada äärioikeisto valvontaan.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki