• Mielipiteet

Pertti Salo: Oikeiston uhkapeli alkaa realisoitua

Kirjoittaja arvelee, että hallituskumppanuksille voi käydä vaikeaksi seisoa samassa rivissä perussuomalaisten kanssa.
Joka kerta, kun uusia paljastuksia tulee, koalitiota täytyy rakentaa uusiksi. Silloin myös opposition asema vahvistuu.

Orpo ja kokoomus pelasivat hallitusneuvotteluissa perussuomalaista rulettia. Oltiin valmiita ottamaan riski, että perussuomalaisten sietäminen hallituskumppanina on se hinta, joka on maksettava ja siedettävä mitä tahansa uhkailua ja röyhkeyttä.

Röyhkeyttä äärioikeistosta löytyy enemmän kuin tarpeeksi ja taustaryhmät toimivat häikäilemättä somessa. Orpo astui perussuomalaisten miinakenttään ja siellä on nyt paha olla.

Yhtenäisyys hallituksen sisällä näyttää rakoilevan jo alussa, ainakin päätellen kokoomuslaisten rivikansanedustajien kirjoituksista, joissa korostetaan huolta eräiden perussuomalaisten vaikuttajien sokeudesta oman puolueensa edustajien tekemisiin sekä maaninen hyökkääminen joka suuntaan poliittisella kentällä sekä toimittajien, kirjoittajien ja toisinajattelijoiden maalittaminen.

Vaikuttaa siltä, että perussuomalaisilla ei ole yhtä suurta tarvetta nykyisen hallituskoalition pitämiseen pystyssä kuin kokoomuksella.  On vaikea nähdä, miten hallituspuolueet pystyisivät tällaisissa asetelmissa tekemään yhteistyötä seuraavat neljä vuotta.

Politiikka on perussuomalaisille nettiperformanssia, ennen muuta provosointia ja keskisormen heiluttelua niin oppositiolle kuin hallituskumppaneille.

Ei ole väliä sillä, mitä pienituloisille tapahtuu, tai että suomalaisen duunarin asemasta on tulossa Pohjoismaiden heikoin.

Hallituskumppaneille voi käydä yhä vaikeammaksi olla samassa rivissä perussuomalaisten kanssa, jos alkaa tulla uusia paljastuksia. Jos tuohon suuntaan mennään, niin koalitiota täytyy ikään kuin rakentaa joka kerta uusiksi, ja silloin myös opposition asema vahvistuu.

Vaikuttaa siltä, että Petteri Orpo tulee jäämään historiaan pääministerinä, joka päästi Suomessa äärioikeiston valloilleen.

Jatkosta riippuu paljon, että onko näin. Suomen huolella vaalittu maakuva, edistyksellinen pohjoismaa, on nyt saanut jatkuvasti lommoja. Se, miten Orpo tämän tilanteen ratkaisee, on ratkaisevaa.

Saksalaislehti Süddeutsche Zeitung kutsuu Suomen hallitusta ”kauhu­kabinetiksi”. Lehden Skandinavian-kirjeenvaihtaja kirjoittaa, että kyseessä on ”perikato”, ja että kyse on ”poliittisesta nokkakolarista” jo ennen kuin ajo on todella alkanut.

Saksalaislehti mainitsee myös perussuomalaisten ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion taannoisen Facebook-kirjoituksen, jossa hän muun muassa kirjoittaa Euroopan komission puheenjohtajasta Ursula von der Leyenista, että ”villissä lännessä tällaiset Ursulat olisi potkittu ulos maasta kastettuna öljytynnyriin ja höyheniin”.

Saksalaislehti Frankfurter Allgemeine tylytti  artikkelissaan ensiaskeleitaan ottavaa Suomen hallitusta. Artikkeli on otsikoitu nimellä Fiasko heti alun jälkeen.

The Times of Israel uutisoi reilu viikko sitten, että Suomen elinkeinoministerin uiskentelee ”kuumissa vesissä menneisyyden Hitler-vitsien ja uusnatsiyhteyksien takia”.

Petteri Orpolla alkaa olla todellinen huoli uunituoreen hallituksensa kasassa pysymisestä. Rkp tuntee hänen tuskansa niskassaan.

Taitaa olla niin, että presidentin täytyy uudestaan puuttua peliin, jos Orpo ei tee korjausliikettä lähiviikkoina. Supolla todennäköisesti pitää kiirettä myös lähiaikoina.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki