• Mielipiteet

Pertti Salo: Oikeistohallitus lisää eriarvoisuutta

Tuhannet marssivat 19. heinäkuuta Helsingissä Nollatoleranssi – Rasisistit ulos hallituksesta -mielenosoituksessa.
Pertti Salo kirjoittaa Vasenvoimassa: Kokoomusvetoinen hallitus murentaa hyvinvoinnin ja tasa-arvon, joka on rakennettu sadan vuoden aikana.

Huolimatta siitä, että hallitus ilmoitti perustavansa muun muassa rasismin vastaisen työryhmän, se lisää hallitusohjelmansa mukaisilla esityksillä eriarvoisuutta yhteiskunnassa.

Kokoomusvetoinen hallitus murentaa hyvinvoinnin ja tasa-arvon, joka on rakennettu sadan vuoden aikana.

Petteri Orpon hallitusohjelma nakertaa kaikista heikoimmassa asemassa elävien toimeentuloa leikkaamalla palveluita, perusturvaa ja viimesijaista toimeentulotukea sekä korottamalla asiakasmaksuja.

Köyhä kansa, lapsiperheet ja ikäihmiset, pannaan polvilleen suunnitelmallisesti ja tarkoituksella, ja äärioikeisto pelottelee, maalittaa ja solvaa toisinajattelijoita.

Hallituksen säästöohjelma leikkaa 3 262 miljoonaa euroa terveys- ja sosiaalipalveluista ja sosiaaliturvasta. Se on 69 prosenttia leikkausten kokonaissummasta (4 738 miljoonaa euroa), siis lähes tuplasti enemmän kuin sotepalveluiden ja sosiaaliturvan osuus valtion budjetista.

Työelämän hyvien pelisääntöjen romuttamisella hallitus käy erityisesti nuorten ja vanhojen kimppuun. Ay-liikkeen alasajo vie työelämästä viimeisen tuen, joka on rakentanut oikeudenmukaisuutta. Kun työehtoja heikennetään, epävarmuutta työelämässä lisätään, työehtojen eriarvoisuus tulee kasvamaan ja sosiaalisia turvaverkkoja heikennetään.

Tosielämä ei vastaa taloustieteellisiä malleja, joiden mukaan hallitus olettaa, että leikkaamalla ihmisen sosiaaliturvaa hän automaattisesti työllistyy.

Hallitus haluaa tehdä työtaisteluista laittomia sekä irtisanomisista ja määräaikaisuuksista mielivaltaisia. Töihin pitäisi raahautua kipeänä ja työttömyydestäkin rankaistaisiin entistä ankarammin. Mahdollisuus parantaa työmarkkina-asemaansa tyrehdytetään viemällä mahdollisuudet kouluttautua aikuisiällä.

Leikkaukset vanhusten hyvinvoinnista ovat askel kohti sosiaalisten ongelmien kasvua ja eriarvoisuutta.  

Kiinteistöveron korotus koettelee vanhuksia, jotka nyt elävät minimituloilla. Oma koti on monelle heidän vanhuutensa turva ja ainoa omaisuutensa. Indeksin jäädytys vie sadoiltatuhansilta ikääntyneiltä viimeisen siivun sitä hyvinvointia, johon he ovat oikeutettuja.

Hoivavaje kasvaa räjähdysmäisesti, koska hallitus ei halua noudattaa aikaisemmin päätettyä hoitajamitoitusta.

Vanhusten kohtelu on monelta kannalta ihmisoikeuksien vastaista, sillä perustuslainkin nojalla jokaiselle kuuluu hyvä hoito ja turvallinen elämä.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki