• Mielipiteet

Pertti Salo: Oikeistohallituksesta haittaa Suomen maineelle

Kirjoittaja epäilee, etteivät kaikki perussuomalaiset tiedä, mikä on journalismin tehtävä.
– Kansalla on oikeus tietää, jos heidän asioistaan päättävillä henkilöllä on kytköksiä äärioikeistoon, natseihin ja salaliittoteorioihin.

Oikeistohallitus pilaa nyt oikein urakalla Suomen mainetta maailmalla. Esimerkiksi Saksan toiseksi suurin sanomalehti  Süddeutsche Zeitung  ryöpyttää Petteri Orpoa: ”Tehnyt maalleen valtavaa vahinkoa”.

Suuri saksalaislehti ei anna armoa arvioidessaan Suomen tuoretta pääministeriä. Se huomauttaa Orpon kampanjoineen lupauksella ”laittaa Suomi kuntoon”.

Ministeri Junnilan saama luottamus eduskunnalta on lehden mukaan jo tahrannut Suomen maineen, vaikka Junnila nyt erosi.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Orpon uusi hallitus on tehnyt maalleen valtavaa vahinkoa jo ennen työkalupakin aukaisemista, lehti toteaa.

Süddeutsche Zeitung jatkaa Orpon ryöpyttämistä jutussaan toteamalla, että perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra paljasti uhkauksellaan tämän heikkouden. Purra uhkasi kaataa hallituksen, mikäli ministeri Junnilaa ei tuettaisi epäluottamusäänestyksessä.

Süddeutsche Zeitungin mukaan Riikka Purra on vienyt Petteri Orpoa kuin litran mittaa.

Suurin hallituspuolue ilmaisi luottamuksensa miehelle, joka on liikkunut uusnatsipiireissä ainakin viime aikoihin asti ja joka on toistuvasti käyttänyt heidän koodistoaan ja salakieltään, lehti toteaa.

Perussuomalaisten ministereiden äärioikeistokytköksiä pulpahtelee esiin edelleen kuin tatteja sateella. On hälyttävää, että perussuomalaiset haluavat rajoittaa myös lehdistönvapautta.

Perussuomalaiset ovat erehtyneet sananvapauden ja journalismin merkityksestä.

Uuden hallituksen äärioikeistokytköksiä on uutisoitu ulkomailla mm. Israelissa, Saksassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa. Myös suomalainen media on uutisoinut aiheista laajasti, kuten sen kuuluukin.

Tämä ei perussuomalaisille passaa. Sen lisäksi, että kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps) oli innokkaasti puuttumassa Ylen sisällöntuottamiseen jo hallitusneuvotteluissa, ovat perussuomalaiset jatkuvasti moittineet mediaa äärioikeistokytkösten esilletuomisesta.

Ainakin osalle perussuomalaisista vaikuttaa olevan epäselvää, mikä on journalismin tehtävä. Kansalla on oikeus tietää, jos heidän asioistaan päättävillä henkilöllä on kytköksiä äärioikeistoon, natseihin ja salaliittoteorioihin. Tämän esilletuominen ei ole median puolueellisuutta, vaan onnistunutta vallankäytön valvomista ja tiedon välitystä.

Lehdistönvapauteen halutaan puuttua, jottei media toisi esiin mm. perussuomalaisten rotuoppiajattelua ja ns. väestönvaihtoteoriaa. Tilanteesta tekee vieläkin irvokkaamman se, että on vahvaa näyttöä, että osa perussuomalaisten jäsenistä linkittyy natseihin ja äärioikeistoon.

Pääministeri Petteri Orpo (kok) osoitti huonoa harkintakykyä tukiessaan Junnilan ministeriyttä. Ainoastaan presidentin puuttuminen pelasti tilanteen toistaiseksi.

Junnilan puheet ovat täysin linjassa kerta toisensa jälkeen todetusta äärioikeistolaisesta ideologiasta ja rasistisesta ääriajattelusta. Tätä suuntausta vasemmistopuolueiden pitää vastustaa ehdottomasti ja voimakkaasti.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki