• Mielipiteet

Pertti Salo: Hallituksen rasismi pilaa Suomen maakuvaa

Kirjoittaja vertaa hallitusohjelmaan kirjattuja maahanmuuttoon ja ulkomaalaisiin kohdistuvia rajoituksia apartheidpolitiikkaan.
– Keskeistä on, että rasismi on yksiselitteisesti tuomittavaa. Maahanmuuttoon liittyviä ongelmia on, mutta niistä on pystyttävä puhumaan asiallisesti.
– Emme asu yksittäisellä saarella, kuten persut tuntuvat ajattelevan

Huolimatta siitä, että elinkeinoelämän päättäjät ja yritysjohto ja oppositio ovat viime viikkoina vaatineet, että rasistiset lausunnot pitää lopettaa, eivät kaikki hallituksen edustajat ole selvästi irtisanoutuneet rasismista.

Hallitusohjelmaan sisältyy sellaisia maahanmuuttoon ja ulkomaalaisiin kohdistuvia rajoituksia, jotka ovat kuin uudenlaista apartheidpolitiikkaa.

Sillä on merkitystä, millainen kuva Suomesta maailmalle välittyy. Viime viikkoina tuo kuva ei ole ollut mairitteleva.

Pertti Salo

Rasistiset puheet ja kirjoitukset kiinnostavat myös ulkomaista mediaa, koska Suomesta välittyvä viesti on nyt hyvin erilainen kuin mihin on totuttu.

Kohun seurauksena elinkeinoelämän vaikuttajat ja suurten yritysten johto ovat alkaneet ottaa rasismiin kantaa.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoi, että ”Suomen maineen kannalta on äärimmäisen tärkeätä, että teemme kaikille selväksi, että Suomi on avoin yhteiskunta, jossa minkäänlaista rasismia ei suvaita”.

Hyvin samanlaisia ulostuloja on kuultu Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajalta Jyri Häkämieheltä ja Teknologiateollisuuden toimitusjohtajalta Jaakko Hirvolalta.

Osuuspankin pääjohtaja Timo Ritakallio totesi, että ”Suomen maakuvalle on erittäin vahingollista, jos syntyy mielikuva, että täällä suhtaudutaan vihamielisesti muihin kansallisuuksiin”.

”Suomen pitää olla kaikille ihmisille turvallinen maa asua ja opiskella.”

Timo Ritakallio

Suomi on nopeasti vanheneva yhteiskunta, ja me tarvitsemme tänne työvoimaa ulkomailta, jos aiomme pitää yllä pohjoismaista hyvinvointivaltiota.

Yrityksille ulkomainen työvoima on elinehto. Ne ovat vuosikausia puhuneet nykyistä nopeamman työperäisen maahanmuuton puolesta ja siitä, että Suomeen on saatava myös maahanmuuttajien puolisot ja lapset – sekä puolisoille työpaikka ja lapsille hoitopaikka. Harva asiantuntija haluaa maahan ilman perhettään.

Suomeen tarvitaan suorittavan tason työntekijöitä kaikille keskeisille elinkeinonaloille.

Pertti Salo

Jos hallitus päivästä ja viikosta toiseen selittelee vanhoja rasistisia puheitaan, se vaikuttaa Suomen houkuttelevuuteen. Pahimmillaan täällä jo olevat ulkomaiset asiantuntijat kokevat, etteivät ole tervetulleita.

Jos joku näkee hyväksyttävänä tehdä aikuisena huumoria holokaustista ja Hitleristä, niin silloin kyseisen henkilön arvostelukyky on todella kaukana kansanedustajan tehtävistä.

Keskeistä on, että rasismi on yksiselitteisesti tuomittavaa.

Pertti Salo

Maahanmuuttoon liittyviä ongelmia on, mutta niistä on pystyttävä puhumaan asiallisesti. Se ei ole vaikeaa. Kyse on sanoista ja siitä, millaista kieltä käytetään. Emme asu yksittäisellä saarella, kuten persut tuntuvat ajattelevan.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki

EDIT Lisätty 25.7. klo10.40 linkki Ylen uutiseen.