• Mielipiteet

Pertti Salo: Oikeistohallitus murskaa työsopimusjärjestelmää

Kirjoittajan mielestä vaikuttaa siltä, että oikeistohallituksen ministereiltä lähtee salkun myötä tolkku ja sitten menee mukavasti muuten vaan ja työmarkkinat sekoitetaan perusteellisesti.
Vasemmiston ja ay-liikkeen pitää nyt yhdistää voimansa!

Oikeiston hallitustaival nostaa myrskyn, jos hallitusohjelmaa aletaan oikein järein keinoin toteuttaa. Ay-liike on jo ilmaissut tyrmistyksensä rajuista otteista, joita on suunniteltu pienituloisten kurjistamiseksi ja ammattiliittojen kurittamiseksi.

Sosiaaliturvan leikkaukset, asumistuen poisto, maahanmuuton tiukennukset, irtisanomissuojan heikennykset ja lakko-oikeuden rajoittaminen vähentävät Suomen houkuttelevuutta sekä omille että muiden maiden kansalaisille.

Hoitajat ovat jo vuosia sitten äänestäneet jaloillaan. Nyt taitavat lähteä myös pienipalkkaiset perusduunarit, jotka ovat väliinputoajaryhmä, joka ottaa kovimman iskun hallituksen uudistuksissa.

Suomea sitovissa kansainvälisissä sopimuksissa (mm. ILOn yleissopimus) on turvattu ammattiliitojen kollektiivinen neuvotteluoikeus ja sopimusautonomia. Tämä tarkoittaa oikeutta neuvotella työ- ja virkaehtosopimukset eli palkat, palkankorotukset ja työehdot. Tätä sopimusyhteiskuntaa ja kansainvälisten sopimusten velvoittavaa periaatetta on kunnioitettu Suomessa jo yli 100 vuotta. Liittojen mukaan hallituksen aie vahvistaa lainsäädännöllä ns. vientivetoinen työmarkkinamalli on täysin niitä vastoin.

Oikeistohallitus yrittää murskata vuosikymmenien aikana luodun työsopimusjärjestelmän.

Tällä tyylillä työelämästä tehdään todella vastenmielistä ja kyvykkäimmät häipyvät parempien työehtojen piiriin muihin Pohjoismaihin tai yrittäjiksi.

Vaikuttaa siltä, että oikeistohallituksen ministereiltä lähtee salkun myötä tolkku ja sitten menee mukavasti muuten vaan ja työmarkkinat sekoitetaan perusteellisesti.

Vasemmiston ja ay-liikkeen pitää nyt yhdistää voimansa vastustamaan tällaisia esityksiä.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki