• Mielipiteet

Pertti Salo: Oikeistohallitus maksattaa valtion talouden tasapainottamisen köyhillä

– Hallituksen tavoite on, että köyhät maksavat valtion talouden tasapainottamisen, kirjoittaja toteaa.
Säästökuurille eivät joudu hyvätuloiset eivätkä yritykset eikä ulkomaisten sijoitusyhtiöiden veroetuihin puututa.

Niukkuutta jaetaan, sanoo Petteri Orpo, mutta kenelle?

Taloudellinen menestys on usein pienipalkkaisten työn varaan rakennettua. Nyt köyhät saavat maksaa valtion talouden tasapainottamisenkin.

Vaikuttaa siltä, että matalapalkkaiset työt halutaan pitää matalapalkkaisina ja köyhiä kurjistetaan entisestään.

Tulonsiirtojen kuvitellaan tapahtuvan hyvätuloisilta pienituloisille estäen totaalista köyhyyttä ja tasoittaen tuloeroja.  Näitä tulonsiirtoja ovat muun muassa asumisen tuet, työttömyysturva, sairauspäiväraha, toimeentulotuki, ja eläkkeet. Nyt nämä ovat Orpon hallituksen leikkausten pääkohteita.

Rikkaat saavat tulonsiirron alipalkatuilta, jotka tekevät yhteiskunnan raskaimman ja tärkeimmän työn. Siivoojat mahdollistavat sen, että toiset voivat keskittyä rahan tekemiseen.

Suuryritykset tekevät voittoja halpatyövoiman ansiosta.

Hoitajat huolehtivat sairaista ja kuolevista läheisistä sillä aikaa, kun toiset ovat tekemässä uraa. Lastenhoitajat mahdollistavat sen, että toiset voivat olla tekemässä isoja kauppoja.

Tilastokeskuksen mukaan tuloerot kasvoivat merkittävästi 1990-luvun lopulla laman jälkeisen nousukauden takia. Vuonna 2021 suurituloisimman kymmenyksen tulotaso oli yli kuusinkertainen pienituloisimpaan kymmenykseen verrattuna.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen vuonna 2015 aloittamaa sopeuttamis- ja leikkauspolitiikkaa kutsuttiin talkoiksi. Näissä talkoissa olivat mukana työntekijät, joiden asemaa heikennettiin kilpailukykysopimuksella, ja työttömät, joiden etuuksia heikennettiin aktiivimallilla (2018–2019). Kiky-sopimus iski köyhiin. Lisäksi kaivosoikeuksia myytiin ulkomaisille yhtiöille, joiden aiheuttamat ympäristöongelmat maksetaan verorahoista.

Kataisen hallitus leikkasi korkeakoulujen rahoitusta ja myi parhaiten tuottavia valtionyhtiöitä ulkomaisille sijoittajille eikä se valtion velkaa vähentänyt.

Petteri Orpon (kok.) johtaman oikeistohallituksen suunnittelemat mittavat leikkaukset sosiaaliturvaan ja työntekijöiden oikeuksien heikennykset viittaavat siihen, että köyhät pistetään koville.

Säästökuurille eivät joudu hyvätuloiset eivätkä yritykset eikä ulkomaisten sijoitusyhtiöiden veroetuihin puututa. Tämä tarkoittaa sitä, että resursseja eniten kuluttava väestönosa saa aina vain paremman etumatkan niihin ihmisiin nähden, joiden työlle heidän hyvinvointinsa rakentuu.

Jokainen tarvitsee taloudellista turvaa elääkseen elämää, joka on muutakin, kun päivittäistä hengissä pysymistä. Vaikuttaa siltä, että matalapalkkaiset työt halutaan pitää matalapalkkaisina ja köyhiä kurjistetaan entisestään.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki

EDIT: Poistettu julkaisusta ylimääräinen kategoria 28.6. klo 16.45, ei muutoksia sisältöön.