• Mielipiteet

Pertti Salo: Miten käy eläkkeiden ostovoiman?

Oikeistohallituksen neuvotteluissa uhataan työeläkejärjestelmää, kirjoittaa Pertti Salo. Hän muistuttaa, etteivät työeläkkeiden leikkaukset auta julkisen talouden tasapainottamisessa, sillä ne vähentäisivät verotuloja.

Nyt huhutaan kokoomuksen hyväksyneen valtiovarainministeriön ajatuksen siitä, että julkista taloutta voitaisiin tasapainottaa myös kajoamalla työeläkejärjestelmään. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi kansaneläkkeiden leikkaamista pientä työeläkettä saavilta, ja että työeläkkeiden vuotuisia indeksikorotuksia voitaisiin leikata useaksi vuodeksi. Se tarkoittaisi myös, että kaikkien työeläkettä saavien etuutta korotettaisiin vähemmän kuin normaalisti eli eläkkeiden ostovoima voisi heikentyä.

Leikkaukset ovat väärä tapa tasapainottaa julkista taloutta, koska ongelmat eivät koske niinkään työeläkejärjestelmää, vaan valtion ja kuntien taloutta.

Suurin osa työeläkkeistä rahoitetaan verojen sijaan lakisääteisillä työeläke­vakuutusmaksuilla.

Kokoomus linjasi kuitenkin ennen vaaleja, ettei se aio leikata työeläkkeiden korotuksia, ja Orpo sanoi hallitusneuvotteluissa, että päätökset eivät vaikuta eläkeläisten toimeen­tuloon

Tähän saakka eläkejärjestelmää on kehitetty niin, että se on kytköksissä esimerkiksi työllisyyteen, tuottavuuteen ja työvoiman riittävyyteen. Nyt lehti näyttää kääntyneen niin, että muut tavoitteet ovat tipahtaneet pöydänkulmalta ja jäljelle on jäänyt julkisen talouden tasapainottaminen.

Työeläkkeiden leikkaukset eivät suoraan auttaisi valtion ja kuntien taloutta, sillä ne pienentäisivät verotuloja.

Pientä työeläkettä saavat joutuisivat entistä ahtaamalle.

Vasemmistoliiton tulee ehdottomasti vastustaa tällaisia suunnitelmia.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki