• Mielipiteet

Pertti Salo: Isku ay-liikettä vastaan

Kirjoittaja muistuttaa, että hallitustunnustelija Petteri Orpo lupasi verotuksen kevenevän. Palkansaajan verotus nousee, mikäli ammattiyhdistyksen jäsenmaksu ei enää olisi vähennyskelpoinen verotuksessa.

Ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen olisi isku ay-liikettä vastaan. Hallitusneuvotteluista saatujen tietojen mukaan kokoomus olisi valmis poistamaan ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden. Lisäksi kokoomus poistaisi verovapauden työmarkkinajärjestöjen sijoitustuotoilta. Tämä osoittaa, että oikeistohallitus yrittää heikentää ay-liikkeen asemaa. Luottamusmiesten asema olisi samalla heikennyksen kohteena, jos kiinnostus ammattiliiton jäsenyyteen vähenee.

Ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen voi olla vaikeaa ilman, että myös työnantajajärjestöjen jäsenmaksujen verovapaus poistettaisiin. Siinä on järjestöillä pohtimisen paikka.

Orpohan lupaili veron kevennyksiä ja että verot eivät nouse? Ay-jäsenmaksuvähennysten poistaminen nostaa palkansaajien verotusta.

Ammattiyhdistysliike on ehtinyt jo älähtää ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamisesta. Sen onkin syytä vastustaa tällaisia ehdotuksia, joiden tavoitteena on työntekijän aseman heikentäminen.

Kuten JHL on todennut:

”EU:n vähimmäispalkkadirektiivikin edellyttää työehtosopimustoiminnan edistämistä, jota ay-jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistaminen ei todellakaan tee vaan vaikeuttaa sitä. Tämä veronkorotus iskisi tavallisen palkansaajan kukkaroon ja heikentäisi länsimaiseen demokratiaan olennaisesti kuuluvaa järjestäytymisvapautta. Suomen hyvinvointi on rakennettu hyvässä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen ja valtiovallan välillä. Nyt on aukeamassa syvä railo, kun ammattiyhdistysliikkeen jäseniä vastaan aiotaan hyökätä rajusti”.

Vasemmistoliitonkin pitää olla rintamassa vastustamassa tällaisia esityksiä.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki