• Mielipiteet

Pertti Salo: On jämäkän oppositiopolitiikan aika

Kirjoittaja muistuttaa vasemmistoliiton oppositiokauden tärkeimmistä tehtävistä. Oikeistohallitusta pitää vastustaa tiukasti ja päättäväisesti, kun se yrittää romuttaa hyvinvointivaltion perustaa yksityistämällä, leikkaamalla ja samalla suurituloisten veroja alentamalla. Barrikadejakaan ei pidä kaihtaa.

Vasemmistoliitolla on tärkeä tehtävä olla seuraavan neljän vuoden aikana torppamassa oikeistohallituksen räikeimpiä päätöksiä, vaikka sitten barrikadeille lähtemällä.

Oikeistohallitus aikoo romuttaa hoitajamitoitusta, työsopimuslakeja ja ammattiyhdistysliikkeen asemaa. Se haluaa heikentää pienituloisten ja jopa keskiluokan asemaa muun muassa verotuksen keinoin ja asumistukea vähentämällä ja työttömyysturvaa heikentämällä.

Oikeistohallitus haluaa keventää suurituloisten verotusta ja tukea ulkomaisten sijoitusyhtiöiden toimintaa muun muassa yksityistämällä sote-palveluja. Näin tapahtui myös aiempien oikeistohallitusten aikana.

Oikeistohallitus on ilmeisesti valmis leikkaamaan vanhuksilta 240 miljoonaa euroa hoitajamitoituksesta luopumalla ja samalla yksityistetään palveluja yhä lisää. Ilmeisesti myös kotisairaanhoitoa aiotaan heikentää.

Pertti Salo

Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi, että hoitajamitoitusta tulee tarkastella uudelleen.  Mikäli perussuomalaiset hallitus­neuvotteluissa päätyvät perumaan hoitajamitoituksen kokonaan, lienee se perus­suomalaisessa mittakaavassa takinkäännön ennätys, kuten Li Andersson on todennut.  Kristillisille näyttää kelpaavan mikä tahansa.

”Kysyn teiltä, Petteri Orpo ja Riikka Purra, oletteko tosiaan valmiita pettämään ne lupaukset, jotka myös te olette antaneet Suomen ikäihmisille ja heidän parissa työskenteleville? Oletteko jo unohtaneet vanhustenhoivan räikeät epäkohdat ja ikäihmisten epäinhimillisen kohtelun, jotka toimivat kimmokkeena hoitajamitoituksen säätämiselle?” Andersson kysyi puheessaan vasemmistoliiton puoluevaltuustolle viime lauantaina.

Anderssonin mukaan soten suurin säästöpotentiaali on uusien hyvinvointialueiden johtamisessa niin, että ennaltaehkäiseviä palveluita ja peruspalveluita saadaan vahvistettua

Kataisen ja Sipilän hallitukset myivät valtionyhtiöitä ja kaivoslupia alehintaan ulkomaisille sijoittajille ja sama linja jatkuu ilmeisesti Orpon hallituksessa. Eli Suomi luisuu yhä enemmän ulkomaisten sijoitusyhtiöiden hallintaan.

Nyt on jämäkän oppositiopolitiikan aika!

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja