• Mielipiteet
  • Toimituksen nostot

Pertti Salo: Loppu vanhusten häpäisemiselle

Kirjoittaja muistuttaa, että vanhusten palvelujen heikentyminen alkoi jo vuosia sitten, kun valtiontukia alettiin leikata. Monet kunnat päätyivät hankkimaan hoivapalvelunsa yhtiöiltä, jotka tarjoavat niitä mahdollisimman halvalla. Vaikka puutteista ja laiminlyönneistä on vuosien varrella kirjoitettu, valtio ei ole puuttunut asiaan.

Uutiskuva iäkkään keravalaismiehen kotiinsa saamasta ruoka-annoksesta kertoo paljon vanhustenhuollon nykytilasta. Ateriaan kuului nakin puolikas, yksi kokonainen nakki, hiukan kastiketta ja perunasosetta sekä pieni annos salaattia. Ja tästä veloitetaan ravintola-aterian hinta!

Takavuosina kunnat houkuteltiin ja miltei painostettiin myymään vanhusten palvelut yksityisille hoitolaitoksille, joiden omistajat ovat ulkomaisia sijoitusyhtiöitä. Eräs ex-ministeri palkattiin markkinointihenkilöksi näiden yhtiöiden palvelukseen houkuttelemaan kuntia myymään vanhusten hoitopalvelut näille yhtiöille.

Kyse on varsin häikäilemättömästä bisneksestä.

Pertti Salo

Kunnille luvattiin laadukkaat ja edulliset palvelut, mutta todellisuus on jotain aivan muuta. Vanhuksia makuutetaan minimiravinnolla ja lääkkeiden avulla. Laitoksissa on minimihenkilökunta, jotta tuottoa kertyy mahdollisimman paljon sijoitusyhtiöille. Ihmisarvoisella elämällä ei ole mitään merkitystä näissä laitoksissa. Kyse on varsin häikäilemättömästä bisneksestä.

Kehitys lähti liikkeelle jo 1990-luvulla, kun kuntien valtiontukia ryhdyttiin leikkaamaan. Varsinkin 2000-luvun alussa keskustalaisen pääministerin aikana valtiontukea leikattiin erityisen paljon, mikä aiheutti kunnille talousongelmia. Perusteena esitettiin, että kunnat ovat kuin yrityksiä, joiden pitää saada tulonsa muulla tavalla kuin valtiolta.

Ulkomaiset sijoitusyhtiöt vainusivat välittömästi markkinaraon ja ryhtyivät lobbaamaan palveluitaan kunnille ikään kuin tarjoten edullista säästövaihtoehtoja. Varsin monet kunnat menivät tähän koukkuun ja se on johtanut nykytilanteeseen. Valtionhallinto ei ole puuttunut asiaan, vaikka yksityistämisen ongelmat nousivat pintaan varsin nopeasti.

Tässä olisi Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaille vaaliteema, joka olisi hyvä ottaa mukaan kampanjaan.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki