• Uutiset

Porilaisehdokkaat seikkailivat Raumalla – sotekiertue Sillanpielessä ja Toimelassa

Vasemmiston sotekiertueen idea on tuoda hyvinvointialueen satakuntalaiset päättäjät tutustumaan erilaisiin alan kohteisiin. Epävirallisissa keskusteluissa sekä työntekijöillä että asiakkailla on mahdollisuus kertoa kuulumisia ja toiveita.

Eduskuntavaaliehdokas Jukka Heinosen ajomatka Porista oli torstaiaamuna sujunut yllättävän nopeasti.

– Valtatie 8 oli Luvian ja Eurajoen kohdalta muuttunut paljon entistä turvallisemmaksi.

Rauman vasemmiston puheenjohtaja Tapio Ailasmaa oli matkannut samaa reittiä toisin päin edellisenä iltana, kun hyvinvointialue perehdytti lautakuntien jäseniä Porissa. Hän on ikäihmisten palvelujen lautakunnassa ja Jukka Heinonen on turvallisuuden ja varautumisen lautakunnassa.

Jääkö väliaikaisuus pysyväksi?

Raumalaisten kehitysvammaisten päivätoiminta siirtyi Uotilan Siilotien varrelle vuoden alusta, kun toimintakeskus joutui väistötiloihin Sinkokadulta.

Koska riittävän isoa tilaa ei löytynyt, Toimelan päivä- ja työtoiminta erotettiin kuin munan valkuainen ja keltuainen. Henkilökunnalla ei ole tietoa, kuinka pitkään väliaikaisuus jatkuu.

Uotilan tilojen maisemakonttorimaisuus on ongelma. Talossa on aikaisemmin ollut vanhusten palvelukeskus, jossa on ollut tärkeää päästä kulkemaan rollaattorilla. Kehitysvammaisten kannalta tarvittaisiin suljettavia ovia ja mahdollisuutta jakaa asiakkaita pienempiin ryhmiin.

– Melu on monelle ongelma, Marja Sund kertoo.

Autismiryhmälle on onneksi saatu hiukan enemmän omaa rauhaa talon toisessa päässä. Pesutilojakin kaivataan lisää, mikäli väistötilasta tulee pysyvämpi Toimela.

Muutostyöt olisivat tervetulleita, mutta luultavaa on, että hyvinvointialueelle siirryttäessä terveydenhuollon tilat ovat etusijalla.

Vierailijat ihastuivat aistihuoneeseen, jossa talon kaiku oli saatu kuriin runsaalla kankaan käytöllä. Myös päivätoiminnan asiakkaat pitävät pehmeäsävyisestä oleskelupaikasta, jossa voi katsella elokuvia, kuunnella musiikkia tai vain tunnelmoida.

Toimelan päivätoiminnan tiloissa oppaina toimi Marja Sund ja autismiryhmän puolella Terhi Hakala (molemmat kuvissa vasemmalla). Myös Toimelan esimiehen Minna Gustafssonin (1. kuvassa 2. vasemmalta) työpiste on Siilotiellä. Vasemmiston sotekiertue ihastui aistihuoneeseen. Uotilassa vierailivat Jukka Heinonen, Tapio Ailasmaa ja Sanna Nylander.

Alihankintatöitä vanhassa maalikaupassa

Toimelan toinen puolisko, työtoiminta, löytyy Lounaisväylän varrelta Sampaanalan teollisuusalueelta. Tämä väistötila on käytännössä ilman pihaa ja autopaikkojen ympäröimä. Turvallisuuden kanssa pitää olla tarkkana joka päivä.

Kehitysvammaisten kuntouttavaan työtoimintaan kuuluu toistaiseksi paikallisen tehtaan alihankintatöitä. Tähän on tulossa jatkossa muutoksia. Työtoimintaan kuuluu myös toimintakykyä ylläpitäviä asioita, jotka tukevat asiakkaiden kokonaisvaltaista elämänhallintaa

Ohjaaja Eija Kantonen pahoittelee, että väistötilat ovat työtoiminnalle liian ahtaat. Tulijoita olisi enemmän kuin pystytään ottamaan.

Ahtautta ja varustelun puutteita on myös väliaikaisten tilojen keittiössä. Ruoanlaittoa ja leipomista ei pystytä tekemään samassa mitassa kuin aikaisemmin, vaikka se olisi erittäin tärkeää toimintaa. Lounasateriat tulevat Toimelaan valmiina.

Myös työtoiminnassa arveltiin, etteivät heidän tilaongelmansa ole ensimmäisten joukossa hyvinvointialueelle siirryttäessä.

Ohjaaja Eija Kantola (oikealla) esitteli työtoiminnan väistötiloja Sanna Nylanderille. Petri Kavén näytti Tapio Ailasmaalle, miten muistilappukuutio saa läpinäkyvän myyntikääreen. Työporukkaan kuuluminen on tärkeä, aikuisen elämään kuuluva perusoikeus.
Raumalaisehdokas Sanna Nylander lanseerasi sotekiertueen, jotta päättäjät ja hyvinvointialueelle siirtyvien sosiaalipalvelujen henkilökunta kohtaisivat. Porilaisehdokas ja vasemmiston aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Raisa Ranta pääsi vaihteeksi tutustumaan eteläisen naapurikaupungin sosiaalipalveluihin Sillanpielen toimintakeskuksessa.

Perjantaina vasemmiston sotekiertue tutustui Sillanpielen toimintakeskukseen, joka toimii kodikkaassa puutalossa aivan sataman tuntumassa ja merikoulua vastapäätä.

Aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Raisa Rannan, Tapio Ailasmaan ja Sanna Nylanderin ottivat vastaan kuntouttavan päihdetyön esihenkilö Anna Dunder ja sairaanhoitaja Tuula Salo-Levonen. Luottamushenkilöiden kysymyksiin vastaamassa oli myös aikuis- ja perhetyön päällikkö Martta Koski.

Sillanpielen toimintakeskus on Rauman sosiaali- ja terveystoimialan alainen kuntouttavan päihdetyön yksikkö, joka tarjoaa raumalaiselle asunnottomalle tai muussa sosiaalisessa kriisitilanteessa olevalle asumispalveluja, tukiasumispalveluja, kotiin annettavaa päihdetyötä, avokatkaisuhoitoa ja kuntouttavaa työtoimintaa.

Henkilökunnan mukaan palveluja tarjotaan 18–65-vuotiaille, välillä iäkkäämmillekin.

– Naisia on yhä vähemmän kuin miehiä, mutta heidän osuutensa asiakkaista on lisääntynyt, Anna Dunder kertoo.

Alkoholin rinnalle ovat yleistyneet erilaiset huumausaineet ja päihteiden sekakäyttö.

Sillanpielessä on myös työtoimintaa ja pihapiirissä toimii pyöräpaja. Ohjaajien tehtävänä on auttaa asiakasta löytämään omat voimavaransa arjesta selviytymiseen sekä tukea päihteettömään elämään siirtymistä.

Henkilökunta suhtautuu vuodenvaihteessa tulevaa isoon muutokseen luottavaisin mielin. Raumalla asunnottomaksi joutuneille tarjotaan jatkossakin apua elämänhallintaan ja uuden asunnon löytämiseen. Päihdetyötä tehdään sekä Sillanpielessä että asiakkaiden kotona.

Eduskuntavaaliehdokkaat Raisa Ranta ja Sanna Nylander tutustuivat Sillanpielessä raumalaiseen päihdetyöhön sekä asunnottomuuden torjuntaan. Pitkään Rauman kuntapolitiikassa vaikuttanut Tapio Ailasmaa kohtaa uusimpia sote-asioita myös hyvinvointialueen ikäihmisten palvelujen lautakunnassa.