• Mielipiteet
  • Toimituksen nostot

Pertti Salo: Suunnitelma korkeakoulujen lukukausimaksuista luo eriarvoisuutta

Kirjoittaja on huolissaan korkeakouluille ehdotetuista lukukausimaksuista. Se olisi askel kohti mallia, jossa opiskelijan ja hänen perheensä taloudellinen asema määrittelee nuoren tulevaisuuden.

Valtiovarainministeriö on esittänyt lukukausimaksujen käyttöönottoa korkeakouluissa. Asiaa on kuitenkin ajateltava laajemmin.

Lukukausimaksut aiheuttavat koulutuksellista eriarvoisuutta ja johtavat eliittiyliopistojärjestelmään, jossa kovimpia lukukausimaksuja veloittavat yliopistot haalivat maksukykyisimmät opiskelijat lahjakkuudesta riippumatta.

Kun yli sata vuotta sitten luotiin korkeakoululaitosta Suomeen, ajatus oli laajemman kansankerroksen sivistäminen ja demokraattinen koulutusjärjestelmä, johon liittyi opintolainajärjestelmä eikä lukukausimaksuja peritty. Myöhemmin perustetut alueelliset korkeakoulut paransivat koulutusmahdollisuuksia ympäri Suomea.

Aikoinaan omat koulukaverini opiskelivat ensin oppikoulussa ja lukiossa kunnan ja oppilaitoksen tuella ja myöhemmin yliopistossa opintolainan avulla ja heistä tuli lääkäreitä, rehtoreita ja valtionhallinnon virkamiehiä. Lahjakkuus ei riipu vanhempien yhteiskunnallisesta asemasta tai tulotasosta

Lukukausimaksut johtavat koulutuksen saavutettavuuden heikentämiseen.

Pertti Salo

Tälläkin hetkellä moni opiskelija rahoittaa opiskelunsa kolmella tavalla samanaikaisesti: opintorahalla ja -lainalla sekä töissä käymällä.

Valtiovarainministeriön esityksessä korkeakoulut saisivat päättää itse lukukausimaksujen perimisestä ja siitä, miten tuotot käytettäisiin. Eli siinä mennään yritystoimintaan liittyvään tulostavoitemalliin ja yliopistojen yksityistämiseen, joka ei ole muuallakaan Euroopassa toiminut.

Lukukausimaksut olisivat askel kohti mallia, jossa opiskelijan ja hänen perheensä taloudellinen asema määrittelee nuoren tulevaisuuden.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki