• Mielipiteet

Pertti Salo: Asuntolainan korkojen vähennysoikeus verotuksessa on saatava takaisin

Korkojen verovähennysoikeus on siirretty sijoitusasuntoja koskeviin lainoihin eli tukemaan gryndereitä ja asuntosijoittajia. Asiaan on saatava korjaus ja tuettava pienituloisten nuorten parien ja lapsiperheiden asunnon hankintaa.
– Vasemmiston eduskuntavaaliehdokkaat, ottakaa tämä ohjelmaanne, Pertti Salo ehdottaa.

Julkisuudessa ei ole ollut kovinkaan paljon tietoa siitä, että ensiasuntoon eli kotina käytettävään asuntoon liittyvän asuntolainan korkoja ei voi vähentää enää täysimääräisesti kuten takavuosina. Korkoa voi vähentää Verohallinnon mukaan nyt vain viisi prosenttia ja jatkossa ei sitäkään.

Korkojen vähennysoikeus oli takavuosina olennaisen tärkeä asia, kun esimerkiksi nuori pari osti kerrostaloasunnon tai talon kodikseen, tai pienituloinen työntekijä osti asunnon työpaikkansa läheltä. Verohallinnon mukaan tätä muutosta alettiin tekemään tehdä Kataisen hallituksen toimesta vuonna 2012 pilkku ja myöhemmät hallitukset ovat jatkaneet samaa linjaa.

Tämä on vaikeuttanut erityisesti pienituloisten nuorten parien ja lapsiperheiden mahdollisuutta hankkia omistusasunto ja siksi vuokralla asuminen on monelle ainoa vaihtoehto ja yleistynyt asumismuotona. Tämä kehitys näkyy erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa pienet kerrostaloasunnotkin voivat maksaa yli puoli miljoonaa euroa.

Korkojen verovähennysoikeus on siirretty sijoitusasuntoja koskeviin lainoihin eli niissä korot saa täysmääräisesti vähentää. Verohallinnon mukaan he eivät tiedä mikä oli tähän muutokseen perustelu, mutta on selvää, että tällä muutoksella porvarihallitukset ovat tukeneet erityisesti niin sanottuja gryndereitä ja asuntosijoittajia, jotka vuokraavat asuntoja ja myyvät niitä eteenpäin hyvällä tuotolla.

Edellä mainituista syistä asiaan on saatava korjaus ja tuettava pienituloisten nuorten parien ja lapsiperheiden asunnon hankintaa korkovähennysoikeuden avulla, varsinkin nyt, kun lainakorot ovat nousussa.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki