• Uutiset

Eurajoen vasemmisto haastaa Satakunnan osastot tukemaan verkkolehti Vasenvoimaa

Eurajoen vasemmisto on vahvasti tukemassa uutta verkkolehti Vasenvoimaa. Puheenjohtaja Jarmo Ruohosen mielestä syyt ovat selkeät:
– Työväenlehdet ovat lähes hävinneet Suomesta. Valtamedia ohjailee mielipiteitä raflaavilla otsikoilla vailla todellista sisältöä. Gallupeja julkaistaan lähes kuukausittain ja niilläkin ohjaillaan yleistä mielipidettä haluttuun suuntaan.

Jarmo Ruohonen on kaivannut Satakuntaan vasemmiston omaa julkaisua, joka kertoisi uutisia ja mielipiteitä päivänpolttavista asioista, valtakunnallisista, maakunnallisista ja kuntapolitiikasta.

Paperilehtien painaminen ja jakaminen on nykyisin vasemmistolle liian kallista.

– Verkkolehti on nopea tapa julkaista uutisia. Siinä tärkeitä juttuja voidaan julkaista vaikka yksi kerrallaan.

Paperilehteen pitää koota materiaalia joka sivulle ennen numeron julkaisemista.

– Tampereen seudulla ilmestyvä Vasen Kaista -verkkolehti on saavuttanut vahvan jalansijan oman alueensa tiedonjulkistajana. Satakuntalainen Vasenvoima on toinen vasemmistolainen maakuntalehti, joka ilmestyy verkossa.

Verkkolehti auttaa vasemmistoa vaalivoittoon

Uusi tapa tehdä vasemmistolehteä saa Jarmo Ruohoselta kehuja:

– Tämä on meidän oma julkaisukanavamme. Sinäkin voit kirjoittaa siihen juttuja, sillä Vasenvoimassa ei ole palkattuja toimittajia. Verkkolehti toimii vapaaehtoispohjalta. Rohkeasti mukaan vaan!

Käytännössä lehden toimitus eli työryhmä on joukko satakuntalaisia vasemmistolaisia, jotka ovat luvanneet auttaa toinen toisiaan. Yhteisvoimin ideoista, teksteistä ja kuvista kasvaa uutisia, kolumneja ja mielipidekirjoituksia.

Verkkolehden tekeminenkään ei ole ilmaista. Esimerkiksi julkaisupohjasta ja it-tuesta syntyy kustannuksia. Eurajoen vasemmisto haluaa herättää muutkin osastot tukemaan satakuntalaisten uutta vasemmistolehteä:

– Me olemme pieni yhdistys, mutta haastamme kaikki satakuntalaiset osastot mukaan talkoisiin. Verkkolehti Vasenvoima tarvitsee tukeamme. Se auttaa meitä sitten vaalivoittoon vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Haaste on annettu, Satakunta!

Hiljaiset vuodet söivät kannatusta

Eurajoella vasemmiston toiminta oli päässyt vähitellen hiipumaan muun muassa paikkakunnalta muuttamisten takia. Jarmo Ruohonen kutsui viime kuntavaalien alla yhdistyksen jäsenet koolle.

– Yhteisvoimin osaston toiminta saatiin elpymään. Tärkeää apua saatiin myös piiriltä ja puolueen työntekijöiltä.

Vasemmistoliiton Eurajoen yhdistyksen syyskokous pidettiin syyskuussa Lahdenperän saunalla. Hiekkarannalla ilta-auringossa omaa osaston väkeä ja vieraita Raumalta ja Porista.

Nyt Eurajoella on taas toimiva osasto, mutta hiljaiset vuodet söivät kannatusta. Viime vaaleissa vasemmiston listalla oli kaksi ehdokasta, Karri Peltomaa Eurajoen alueelta, Pertti Salo entisen Luvian alueelta. Ehdokkaat keräsivät 2,4 prosenttia kunnan äänistä, mutta se ei riittänyt valtuustopaikkaan.

Kun kunta yhdistyi Luvian kanssa vuoden 2017 alusta, ensimmäisissä uuden Eurajoen vaaleissa vasemmisto sai alle viisi prosenttia äänistä. Tulos antoi yhden valtuustopaikan. Vielä 2008 vaaleissa vasemmisto oli kerännyt 11,3 prosenttia kunnan äänistä ja valtuustossa sillä oli kolme paikkaa.

Aloitteellinen toiminta ja Vasenvoima

Poliittinen toiminta vaatii pitkäjänteisyyttä, joten Eurajoen yhdistys valmistautuu jo seuraaviin kuntavaaleihin.

– Aloitteellinen toiminta Eurajoen kehittämiseksi luo uutta pohjaa kannatukselle. Vasenvoima on mukana tässä, Jarmo Ruohonen sanoo.

Eduskuntavaaleissa Eurajoella ei ole omaa ehdokasta, mutta osasto tukee kaikkien satakuntalaisten ehdokkaiden vaalityötä.

2022 Eurajoen markkinoiden helteessä vasemmiston teltalla esiteltiin raumalaisia eduskuntavaaliehdokkaita. Vasemmalla Sanna Nylander Jarmo Ruohosen seurassa, oikealla Lotta Hatakka ja kansanedustaja Jari Myllykoski.

TEKSTI: Susanne Ekroth ja Jarmo Ruohonen KUVAT: Susanne Ekroth ja Lotta Hatakka

EDIT 26.10.2022 Lisätty jutun tekijät oikealle paikalleen.