• Eduskuntavaalit

Ehdolla eduskuntaan: Petri Salminen

Vasenvoima esittelee kaikki Satakunnan vasemmistoehdokkaat.

Petri Salminen on 59-vuotias työsuojeluvaltuutettu ja varapääluottamusmies Eurasta. Viimeiset 27 vuotta hän on käynyt Raumalla töissä, nykyinen työpaikka on Metsä Fibre Oy:n sellutehtaalla. Perheeseen kuuluvat lisäksi vaimo ja kaksi aikuista lasta sekä yksi lapsenlapsi.

– Toimin aktiivisesti Satakunnan alue- sekä Euran kunnallispolitiikassa. Olen Satakunnan hyvinvointialueen hallituksen ja aluevaltuuston jäsen, Satakunnan maakunnallisen yhteistyöryhmän puheenjohtaja sekä Euran kunnanvaltuuston 3. varapuheenjohtaja. Vasemmistoliiton puoluehallituksen kokouksiin osallistun varajäsenenä. Tätä ennen toimin useita vuosia vasemmistoliiton Satakunnan piirin puheenjohtajana.

Hyvinvointipalvelut kuuluvat kaikille, ei harvoille.

Eduskuntavaaliehdokas Petri Salminen

– Ay-toiminnassa olen ollut vahvasti mukana vuodesta 1988. SAK:n edustajiston jäsenenä on menossa viiden kausi. Paperiliitossa olen toiminut muun muassa valtuuston jäsenenä ja hallituksen varapuheenjohtajana. Lähdin politiikkaan mukaan 1998 pyydettynä. Kuntavaaleissa 1999 tulin valituksi ja siitä lähtien olen ollut mukana politiikassa.

Mitkä ovat vaaliteemasi, jotka edellä lähdet vaaleihin?

  • Hyvinvointipalvelut (sote):

– Hyvinvointipalveluita tulee vahvistaa, eritoten peruslähipalveluita kehittämällä, jotta kaikilla olisi niitä saatavissa yhdenvertaisesti, niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin tarpeen mukaan. Hyvinvointipalvelut kuuluvat kaikille, ei harvoille.

– Yhtenä keinona ja esimerkkinä nostaisin terveysasemien ja -keskusten päivystysaikojen lisäämisen kello 20 asti. Tällä ratkaisulla pystyttäisiin purkamaan merkittävästi erikoissairaanhoidon jonoja, kun hoitoa tarvitsevat hoidetaan oikeassa paikassa, oikeaan aikaan. Hyvinvointialueille on harkittava verotusoikeutta, jotta kaikki palvelut pystytään pitämään riittävällä tasolla huoltosuhteen muuttuessa väestön ikääntyessä.

Työttömyys voi osua kenen tahansa kohdalle, siksi ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei saa heikentää.

Eduskuntavaaliehdokas Petri Salminen
  • Reilumpi työelämä:

– Työelämässä pitää tulla palkallaan toimeen, ja palkan tulee riittää päivittäiseen elämään. Työttömyys voi osua kenen tahansa kohdalle, siksi ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei saa heikentää. Näistä ja monesta muusta syystä lakko-oikeus on turvattava vähintään nykyisessä laajuudessa. Kiky-maksujen periminen työntekijöiltä on myös lopetettava

Eduskuntavaaliehdokas Petri Salminen kampanjoimassa Rauman torilla.
Kuva: Susanne Ekroth
  • Koulutus:

– Kaikilla opetusasteilla pitää olla työrauha oppilailla ja koulun henkilökunnalla. Työrauhaa tulisi edistää esimerkiksi ryhmäkokoja pienentämällä, resursseja lisäämällä, muuttamalla OKL:n pääsykokeiden sisältöä sekä lisäämällä luokan- ja aineenopettajankoulutuksessa luokanhallintaa edistäviä kursseja.

– Lähes joka alalla on puutetta ammattitaitoisista työntekijöistä. Koulutukseen tulee lisätä rahoitusta joka asteelle, erityisesti ammatillisen koulutuksen puolelle. Myös aikuis- ja oppisopimuskoulutus ovat välttämättömiä osia tämän päivän työelämän palapelissä.

– Koulutettua ammattitaitoista väkeä täytyy etsiä myös ulkomailta ja miettiä tarkasti, miten tulijat saadaan sopeutumaan sekä pysymään täällä. Suomalaisia ei riitä tekijöiksi, kun väestö ikääntyy, työikäisten määrä vähenee ja syntyvyys laskee.

Kuka on esikuvasi? Miksi?

– Se tulee lähipiiristä, pappani sotaveteraani Taisto Lundelin, joka oli aikoinaan perustamassa SKDL:n Euran yhdistystä sihteerin roolissa. Hän on ollut rakentamassa nykyistä hyvinvointiyhteiskuntaamme muiden ikäistensä kanssa.

Mikä on mielipuuhaasi kesäkeleillä?

– Mökkeily Turajärven rannalla rauhallisessa ympäristössä luonnon helmassa, muun muassa savusaunaa lämmitellessä

Petri Salmisen vapaa-ajanviettoon kuuluu savusauna. Kuva on eduskuntavaaliehdokkaan kotialbumista.