• Eduskuntavaalit

Ehdolla eduskuntaan: Mika Aho

Vasenvoima esittelee kaikki Satakunnan vasemmistoehdokkaat.

Mika Aho on Porin Enäjärvellä asuva perheenisä, vapaapalokuntalainen vuodesta 1997 ja lastensuojelun työntekijä vuodesta 2000. Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta, 21-, 19- ja 16-vuotiaat.

–Työurani olen tehnyt lastensuojelulaitoksissa Rovaniemen maalaiskunnassa, Alavudella, Porissa ja Ulvilassa.  Elokuun lopulla tuli täyteen 22 vuotta tätä työtä. Myös ne kaikkein ikävimmätkin asiat sekä lasten ja nuorten ongelmat ja pahoinvoinnin, mikä ikävä kyllä koko ajan lisääntyy. Olen kuitenkin kokenut, että työ myös antaa minulle paljon, vaikka positiivisen palautteen saakin usein vasta vuosien kuluttua, kun jonkun vanhan asiakkaan näkee.

Politiikkaan lähdin mukaan, koska halusin vaikuttaa lasten, nuorten, pienituloisten, vanhusten ja työntekijöiden asioihin niiden kohentamiseksi.

Eduskuntavaaliehdokas Mika Aho

– Harrastuksiini kuuluu VPK-toiminta, aina vuodesta 1997 lähtien useissa eri palokunnissa. VPK:ssa olen kouluttautunut aina sopimuspalokunnan päälliköksi asti ja palokunnan päällikkönäkin olen ollut joitain vuosia. Nykyisin toimin palokunnassamme yksikönjohtajana. Tämän lisäksi moottoripyöräilen, käyn kuntosalilla ja syksyisin käyn hirvimetsällä.

– Politiikkaan lähdin mukaan, koska halusin vaikuttaa lasten, nuorten, pienituloisten, vanhusten ja työntekijöiden asioihin ja niiden paranemiseen. Nämä asiat olenkin pitänyt mielessä aina päätöksiä tehdessäni. Ensimmäiset vaalini, joihin osallistuin, oli 2017 kuntavaalit ja siitä lähtien olen ollut Porin kaupunginvaltuustossa. Kaupunginvaltuuston lisäksi tällä hetkellä olen Porin kaupunginhallituksen varajäsen sekä Satakunnan hyvinvointialueen valtuuston ja hallituksen jäsen.

Ehdokas Mika Aho kampanjoimassa Yyterissä laskiaissunnuntaina. Vasemmiston teltalla myös ehdokkaat Milka Tommila ja Janne Koivisto.
Kuva: Susanne Ekroth

Missä näet tällä hetkellä/tulevalla vaalikaudella tärkeimmät kehityskohdat Suomessa? Miten ratkaisisit ne?

– Lasten ja nuorten pahoinvoinnin hurjan lisääntymisen vähentäminen. Tähän pystytään vaikuttamaan lisäämällä ennalta ehkäisevää työtä, lähellä olevaa henkilöstöä sekä lisäämällä palveluita huomioiden myös matalankynnyksen palvelut. Lisäksi lasten ja nuorten päihde- sekä mielenterveyspalvelut on saatava kuntoon ja riittäviksi.

– Vanhusten hoidon riittävyys ja laatu on saatava kuntoon lisäämällä resursseja ja kehittämällä uusia hoitomuotoja jokaisen tilanteeseen sopivina. Vanhustenhoidon saamiseksi kuntoon tarvitaan ihan jokaista, niin omaishoitajia, julkisia palvelun tuottajia, yksityisiä palvelun tuottajia kuin kolmannen sektorinkin toimijoita. Pääpaino pitää olla uusien hoitomuotojen kehittämisessä ja ns. raskaan ympärivuorokautisen hoidon vähenemisessä tätä kautta. Myös vanhusten kuntouttavaan ja virikkeelliseen toimintaan on saatava resursseja.

Satakunta on kehitettävä veto- ja pitovoimaiseksi maakunnaksi.

Eduskuntavaaliehdokas Mika Aho

– Työntekijäpula eri aloilla ja varsinkin sote-henkilöstön osalta on hoidettava mahdollisimman pian. Tähän ratkaisuna pitää olla sote-alan kiinnostavuuden lisääminen ja sen jälkeen koulutuspaikkojen lisääminen, koska pelkkä koulutuspaikkojen lisääminen ei auta, jos ei ole hakijoita. Alan kiinnostavuuden lisäämiseen on monia keinoja: palkat pitää saada alan tärkeyden vaatimalle tasolle, kuormittavuutta on vähennettävä, fyysinen- ja henkinen turvallisuus saatava minimiin, työterveyshuolto pitää olla kunnossa, ja esimerkiksi vapaa-ajan viettoa on tuettava palautumisen helpottamiseksi esimerkiksi liikunta ja kulttuuri palvelujen saannin mahdollistamisella. Toki myös muilla aloilla työntekijöiden hyvinvoinnista ja työoloista pitää huolehtia, työntekijät ovat voimavaramme ja asioiden sujumisen edellytys.

Mitkä asiat ovat tärkeimpiä kehityskohtia pitkässä juoksussa? Miten ratkaisisit ne?

– Sote ja pelastusalan resurssit on turvattava lisäämällä määrärahoja. Suomeen pitää saada lisää tuotantoa ja työpaikkoja, jotka edistävät rahoituksen riittävyyttä. Työntekijöihin ja heidän hyvinvointiinsa ja jaksamiseen on panostettava.

Mikä ovat vaaliteemasi, jotka edellä lähdet vaaleihin?

– Lapset, nuoret, vanhukset, pienituloiset ja työntekijät. Ihmisten tarvitsemat palvelut on saatava kuntoon ja heidän hyvinvointinsa on pystyttävä turvaamaan. Satakunta on kehitettävä veto- ja pitovoimaiseksi maakunnaksi.

Mikä on mielipuuhaasi kesäkeleillä?

– Grillaaminen säällä kuin säällä sekä moottoripyörällä ajelu maisemareiteillä.

Mika Aho Porin torilla 20.11. 2021. Joulunavaus osui Lasten oikeuksien päivään.
Kuva: Rasmus Forssell

EDIT 13.2. Lisätty sitaattiviivoja ja toinen lainaus.

EDIT 23.2.Vaihdettu ehdokaskuva, lisätty kampanjointikuva.

EDIT 26.2. Päivitetty ehdokasesittelyn teksti.