• Mielipiteet

Saana Hannula: Venyminen loppui nyt

Pakkolaki ja historiallinen työtaistelu – pakkotyöhön emme suostu! Röntgenhoitaja Saana Hannula osallistui 16.9.2022 mielenosoitukseen Helsingissä. Hän muistuttaa, että potilasturvallisuus on Suomessa vaarantunut ilman työtaistelujakin.

Pakkolaki, Akin laki, orjalaki, potilasturvallisuuslaki ja suojelutyölaki. ”Rakkaalla” lapsella on monta nimeä. Neuvotteluita on käyty yhdeksän kuukautta, eikä sopimusta ole syntynyt.

Hoitajien työtaistelua on yritetty vesittää populismilla, jossa käännetään vastuu tästä tilanteesta vain ja ainoastaan hoitajien niskaan. Neuvottelussa on toinen osapuoli, joka on hiljaa ja seuraa vierestä, kun hallitus tekee palveluksen työnantajille. Miksi edes neuvotella, kun hoitajat voidaan pakottaa töihin?

Ensimmäinen luonnos laista oli lavea, käsitti käytännössä koko tiukoille vedetyn terveydenhuoltomme. Vastuu terveydenhuollon palvelutasosta olisi sälytetty hoitajille. Vastuu, joka on työnantajan, lainsäädännöllisesti palvelua tuottavan, tärkein työ. Siitä vastuusta heille maksetaan korkeaa palkkaa.

Hoitajat olisi voinut määrätä töihin sakon uhalla. Hoitajien työaikaa voisi pidentää, tauot poistaa ja lomat perua. Irtisanoutuneet voisi pakottaa töihin uhkasakon pakottamana. Meillä on vasemmistolaisin hallitus vähään aikaan. Olo on petetty ja yksinäinen.

Kuka suojelee Sari Sairaanhoitajaa?

Lähdin mielenosoitukseen Helsinkiin perjantaina, ainoana vapaapäivänä tälle viikolle. Edellisenä päivänä olin tehnyt kyltin, jossa muistutettiin YK:n määritelmästä orjuudesta.

Tapasin Porin vasemmiston Rami Virtasen kansalaistorilla. Ministereitä ei näkynyt kansalaistorilla. Dan Koivulaakso liittyi seuraamme hetkeksi.

Marssimme Eduskuntatalon eteen ja odotimme, että ministerit tulisivat tapaamaan meitä. Paikalle ei saapunut Linden, eikä Marin. Kovia lupauksia meille annettiin useiden puolueiden edustajien toimesta. Rahaa on tai sitä järjestetään, kunhan teette sopimuksen.

Pyyntömme ei ole edes mahdoton, kun ottaa huomioon, että se ei päihitä tämän hetken inflaatiota. Monta kertaa olen kuullut, että meidän työmme ei tuottaisi mitään. Sitä, mitä tuotamme, on vaikea mitata. Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Yleensä henkilöt, jotka tulevat selittämään meille kutsumusammatista, ovat niitä, jotka tienaavat paremmin.

Valitsin tämän ammatin sen vuoksi, että saisin elannon, varman työpaikan. En silloin ajatellut, että taakka voi kasvaa näin suureksi. Olen ollut aitiopaikalla katsomassa, kun kollegat vaihtavat alaa, sairastuvat, venyvät ja vanuvat äärimmilleen.

Nyt kun olemme vuoronvaihto- ja ylityökiellossa, on kuulunut kentältä, että sairaaloissa on elektiivisiä aikoja peruttu, koska terveydenhuollon toimintaa on laskettu hoitajien joustamisen varaan. Tämä järjestelmä ei ole romahtanut vielä sen vuoksi, koska olemme venyneet.

Potilasturvallisuus on vaarantunut ilman työtaisteluitakin, joten vaatisin pikemminkin kuntatyönantajaa ja heidän neuvottelijaansa Markku Jalosta vastuuseen ja sassiin.

Venyminen loppui nyt.

Saana Hannula

Röntgenhoitaja

Satakunnan Vasemmistonuorten puheenjohtaja